Над 5 хил. души, педагогически и непедагогически персонал в София, са пожелали да бъдат имунизирани срещу COVID-19

Над 5 000 учители и помощен персонал в София са изявили желание да бъдат имунизирани срещу COVID-19. Това е малко над 20% от педагогическия и непедагогическия персонал в детските градини и училищата в община София. Ваксинирането започна вчера, 1 февруари, като само за ден имунизирани са повече от 160 души. В столицата кабинети за имунизация са разкрити в 16 лечебни заведения и медицински центрове, в които учители и помощен персонал в образователната система могат да бъдат имунизирани. Целта е да не бъде допуснато струпване на много хора на едно място.
Столичната регионална здравна инспекция до момента е получила около 30 хил. дози от ваксините на Pfizer/BioNTech и на Moderna, посочи директорът на СРЗИ д-р Данчо Пенчев. Той обясни, че в столицата приключва първа фаза на Националния план за ваксиниране, в която са включени медицинският персонал на лечебни заведения за извънболнична и болнична помощ, медицински специалисти по здравни грижи, лекари по дентална медицина, фармацевти, помощник-фармацевти и друг помощен персонал.
„Не забелязваме притеснения от страна на педагогическия и непедагогическия персонал в София. Това, което за нас е важно, е графиците да бъдат спазвани, за да не остават непоставени дози след отварянето на флакон от ваксината срещу COVID-19 “, посочи Пенчев.
Записването за имунизация на работещите в сферата на образованието продължава.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене