Ковид-19 падна до рекордно ниски нива в Пиринско

Ковид-19 в Благоевградска област се усмири и достигна рекордно ниски нива. За последните 3 дни в периода 29-31 януари броят на новите случаи в цялата област е 36, от които 2 са в Благоевград. Рядкост и дори изключение са положителните резултати от PCR тестовете, които се правят в лабораторията на МБАЛ – Благоевград.

„От хората, които идват за изследване, тъй като имат оплаквания, положителни са не повече от 3-ма-4-ма. За днес излезе само един позитивен, който е пациент на болницата. Отрицателни са резултатите и на децата от детско отделение, които се лекуват от други вирусни инфекции. Грип все още няма. Може би защото всичко се е събрало в Ковид-19, който за момента е утихнал”, заяви за „Струма“ шефката на болничната лаборатория д-р Цветанка Иванова.

„Дали това е затишие пред буря и какво ще бъде занапред никой не се наема да прогнозира, но засега ситуацията е спокойна. По отношение на така наречения английски вариант той вероятно циркулира, но няма как да се засече в лабораторията на МБАЛ – Благоевград”, добави д-р Иванова. Затова че вече има над 20 установени случая на английския вариант на Ковид-19, като един от тях е от Благоевград, обяви прoф. Нeли Кoрcун, зaвeждaщ Нaциoнaлнaтa рeфeрeнтнa лaбoрaтoрия “Грип и ocтри рecпирaтoрни зaбoлявaния” към Нaциoнaлния цeнтър пo зaрaзни и пaрaзитни бoлecти. По думите й тoй e c 50 дo 70% пo-зaрaзeн oт прeдcтaвитeлитe нa други гeнeтични вaриaнти вируcи, но не толкова смъртоносен. „В CAЩ oчaквaт дo крaя нa мaрт тoзи вируc дa cтaнe дoминирaщ и тaм. Eврoпeйcкият цeнтър зa кoнтрoл нa зaбoлявaниятa cчитa, чe риcкът oт рaзпрocтрaнeниeтo нa тoзи гeнeтичeн вaриaнт e мнoгo виcoк“, заяви прoф. Кoрcун.

На фона на малкото новорегистрирани случаи  на коронавирус от РЗИ – Благоевград отчетоха, че за времето от 29 до 31 януари са извършили 182 проверки в цялата област на обекти с обществено предназначение за спазване на противоепидемичните мерки. При проверките, в които са участвали и полицейски служители, са констатирани нарушения в 5 обекта, като е съставен 1 акт за административно нарушение и предстоят да бъдат изготвени още 4.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене