Проф. Кантарджиев: Подобни епидемии продължават две години

Епидемии, като тази от коронавируса, продължават около 2 години.Носенето на маски и спазването на дистанция трябва да останат като мерки у нас през следващите месеци, въпреки ваксинацията и големият брой на хора, които са преболедували коронавируса. Това заяви проф. д-р Тодор Кантарджиев пред Нова телевизия.

Изпитвам голямо съчувствие към хората, които стоят без работа. Въпреки това, мисля, че тези мерки трябва да продължат, защото лекарите сме на това мнение. Ще рискуваме здравето на много хора и това на много работещи в сферата на здравеопазването, ако отпуснем всички мерки“, коментира професорът. Според него българинът винаги е имал добра здравна култура, но много хора са изказали мнение през последната година и са объркали напълно представите му.

„Явиха се много хора, които сега навлязоха в материята, като говорят някои неща, които не са ги премислили добре, лекари започват да не се държат като лекари, но българинът трябва да се е научил на кога да вярва за тези 12 месеца“, каза още той.

Той коментира и мутацията на вируса във Великобритания.

„Не, няма медицински доказателства, че е по-смъртоносен. Така се развива една вирусна епидемия – мутира и по-лесно се предава, но по-малко са смъртните случая. За да се запази вирусът, той трябва да се предава на хора и те да не умират. Все още няма мутация, която да го прави по-тежък. Всеки, който се върне от Западна Европа трябва да се самоизолира. Колкото по-бавно допуснем у нас новата британска мутация, толкова по-добре за нас и толкова по-бавно ще нараснат новите случаи“, каза още той.

Според него ваксината е единственото решение на пандемията.

„Ако нямаше ваксини за другите болести, щяхме да живеем в един цикъл на постоянна изолация, носене на маски, като за някои инфекции щяха да се носят и костюми“, коментира още Кантарджиев.

Според него поръчаните общо ваксини у нас са повече от хората, които ще искат да се ваксинират, всички пратки ще бъдат доставени, но има забавяне заради технологични проблеми.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене