Напрегнатата сесия на ОбС-Благоевград, при която кметът Р. Томов демонстративно напусна залата

Общинските съветници на Благоевград върнаха искането на кмета инж. Румен Томов общината да изтегли 5 млн. лв. дългосрочен заем за ремонт на 11 улици. Точката отпадна от дневния ред на вчерашната сесия заедно с искане за изработване на ПУП за имот в местността “Бачиново” зад “Воденицата” и промяна на предназначението от ливада за жилищно строителство, заведение за обществено хранене и паркинг. Председателят на ОбС Андон Тодоров настоя темата да не се обсъжда заради мораториума, наложен с решение на местния парламент върху строителство в зелени площи, докато Общинската администрация не внесе поискания преди месеци пълен списък на зелените зони. „Освен това в представената преписка липсва удостоверение дали във въпросния имот има незаконно строителство”, мотивира се Тодоров.

Искането за теглене на дългосрочен заем от 5 млн. лв. пък бе върнато с мотив за нарушена процедура и неспазване на наредбата за общинския дълг. Дебатите по темата станаха в началото на вчерашната първа за 2021 г. сесия на ОбС още преди да стартира по същество работата и отне близо час. Зам. кметът по икономиката Ясен Попвасилев защити предложението, че кредитът е изключително важен, тъй като проблемът на живеещите на посочените 11 улици вече не търпи отлагане, а предишното общинско ръководство явно го е неглижирало. Заради очакваната дискусия в пленарната зала бе и  управителят на ВиК – Благоевград инж. Росица Димитрова, която от трибуната заяви, че дружеството може да включи въпросните улици в инвестиционната си програма за следващите 2-3 г., за да не се налага теглене на огромен кредит, който две десетилетия да изплащат жителите на общината.

Зам. кметът по строителството инж. Венелин Трошанов обясни, че за 9 от посочените 11 улици има разрешителни за строеж, но миналата година те не са били включени в инвестиционната програма на водното дружество и че затова общината сега търси сигурен вариант да се извършат належащите ремонти.

Шефката на ВиК Р. Димитрова обаче бе категорична: „Още на 7 декември 2020 г. сме предложили на община Благоевград инвестиционната програма на ВиК ЕООД за 2021 г. и има възможност две от улиците –  „С. Румянцев“ и „Б. Сарафов, които са в най-тежко състояние,  да се включат в нея. Само за 2-3 г. дружеството е в състояние да се справи и да извърши ремонтите и на останалите  улици, другите варианти са общината да кандидатства за целево финансиране през МРРБ, а дружеството през държавния холдинг по ВиК. Напомням, че през 2020 г. ВиК ЕООД имаше готовност да изпълни ул. „Мелник“, включена в същия списък, но община Благоевград забави включването на дружеството в разрешителното за строеж и това бе причината ремонтът на тази  улица да не е направен досега“, заяви управителката на ВиК, като допълни, че планираният ремонт ще се извърши през настоящата 2021 г.

Kaкто struma.bg писа, недоволен, че не получи думата по важния казус, кметът на Благоевград инж. Румен Томов пожела спорна работа на съветниците и демонстративно напусна пленарната зала. До края на сесията, продължила близо 6 ч., на въпросите на съветниците и становище по останалите 60 точки в дневния ред даваха заместниците му и специалисти от администрацията.

За останалите важни решения, които общинските съветници гласуваха, четете в следващия брой на вестник “Струма”.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

struma.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене