Народният представител Георги Динев: При провеждане на избори през 2021 година по време на извънредна епидемична обстановка…

При провеждане на избори през 2021 година по време на извънредна епидемична обстановка министърът на здравеопазването съгласувано с държавния здравен инспектор въвежда противоепидемични мерки, свързани с изборния процес:
✅ Централната избирателна комисия въз основа на противоепидемични мерки с решение определя организацията на изборите и гласуването на избирателите, включително на избирателите, поставени под задължителна карантина или задължителна изолация съгласно Закона за здравето
✅ Избирателите, поставени под задължителна карантина или задължителна изолация съгласно Закона за здравето, гласуват с подвижни избирателни кутии по смисъла на глава Четиринадесета, раздел IX от Изборния кодекс при спазване на всички противоепидемични мерки.
Срокът за подаване на заявления за гласуване с подвижна избирателна кутия е не по – късно от три дни преди изборния ден.
Органите по чл. 23 ал. 1 от Изборния кодекс вписват избирателите по изречение първо в списъка за гласуване с подвижна избирателна кутия след извършване на проверка в съответната регионална здравна инспекция, за което се изготвя справка.
✅ Броят на членовете на секционна избирателна комисия с подвижна избирателна кутия е не по – малък от трима, назначени при спазване изискванията на Изборния кодекс
✅ При провеждане на избори през 2021 година по време на извънредна епидемична обстановка с решение на Централната избирателна комисия броят на членовете на секционна избирателна комисия извън страната може да бъде не по – малък от трима членове, назначени при спазване изискванията на Изборния кодекс.
✅ Министерският съвет обезпечава изборния процес с всички необходими средства за защита, като разходите за тях се включват в план – сметката за изборите.
✅ Мероприятията, свързани с предизборна агитация се провеждат при спазване на въведените противоепидемични мерки.
ℹ 📌 Централната избирателна комисия провежда разяснителна и обучителна кампания за гласуването по време на извънредна епидемична обстановка.
ℹ При провеждане на изборите през 2021 година по време на извънредна епидемична обстановка избирателите удостоверяват самоличността си пред секционните избирателни комисии в страната и извън страната с лична карта или паспорт, съответно с удостоверение за пребиваване в Република България за гражданите на друга държава – членка на Европейския съюз, независимо от изтичането на сроковете по ал. 1 и ал. 2, като не се изисква удостоверение за за издаване на лични документи по чл. 263 от Изборния кодекс.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене