Младшите и старшите посланици на Европейския парламент от СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово, почетоха паметта на милионите загинали във Втората световна война

Днес ние не трябва да забравяме това!

Младшите и старшите посланици на Европейския парламент от СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджиди     Днес ние мово, почетоха паметта на милионите загинали във Втората световна война. Те участваха в дискусия на тема „Нека помним! Нека ужасите на фашизма никога не се повторят!“, организирана от старши посланиците в училището Заприна Глушкова – учител по БЕЛ и ФЕ и Христина Урдева – педагогически съветник. Двете преподавателки използваха предварително подготвени ресурси, създадени в памет на шестте милиона евреи – жертви на Холокоста, за да запознаят учениците с трагичните събития по време на Втората световна война и с историята на спасението на българските евреи. Събитието се проведе онлайн заради основната причина  – COVID 19, и бе открито с интересен мултимедиен продукт от старши посланика Заприна Глушкова. По време на дискусията учениците споделяха техните гледни точки относно геноцида на еврейския народ, задаваха въпроси и смело заявиха активната си гражданска позиция.

„Младшите посланици разбраха, че историята на спасението на евреите в България ни показва, че общият положителен резултат зависи от позицията на всеки един член на обществото. Нашите предци – и българи, и евреи и всички други, са ни завещали духа на толерантността. А това означава, че няма сила, на която да не може да се противостои, било то и нацизма. Означава, че всеки може да влияе върху предначертаните събития, стига да има морал и смелост за това“ – това написа на страницата си Заприна Глушкова.

Тя допълни още, че „ХОЛОКОСТЪТ остава в миналото, но за жалост нехуманна политика на геноцид се случва и днес. Споменът за този срамен момент в историята на човечеството действа като напомняне докъде може да стигнат идеологии, основани на расизъм и идеята за превъзходство на една етническа или национална общност над друга. Не са изминали и 100 години откакто е освободен Аушвиц. Все още има живи оцелели евреи или политически затворници: хора, преживели целия ужас.

27 януари е обявен от Общото събрание на ООН за Международен възпоминателен ден на Холокоста. Преди 72 години, на 27 януари 1945 г. съветските войски освобождават задържаните в концентрационния лагера Освиенциум. Това става в процеса на победата на Съюзническите войски над Хитлер и влизането на Червената армия в лагера.

Освиенциум е най-големият концлагер, създаден от германските нацисти около град Освиенциум, известен още като Аушвиц в Полша. В концлагера загиват над 4 милиона души, предимно евреи и поляци. След войната  лагерът е превърнат в музей. Включен е в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

В Аушвиц са депортирани няколко милиона души от цяла Европа. Общо в лагерите загиват милиони, като с точност цифрите трудно могат да бъдат изчислени. Унищожено е почти цялото еврейско население на Европа, около 6 милиона души. Геноцидът срещу евреите става част от самата основа на нацистката идеология. Невъобразима е и жестокостта, с която е осъществен, не е подминат никой. Бедни и богати, атеисти и религиозни, бебета и старци: достатъчно е било да си евреин.

Спасяването на българските евреи през Втората световна война е едно от най-славните деяния, извършени от българския народ през ХХ век. През 1943 година е предотвратено депортирането на стотици евреи от България към концлагерите. Председателят на 25-ото Народно събрание Димитър Пешев публично протестира срещу подготвяното депортиране на българските евреи за нацистки концлагери. Депортацията е отменена и евреите не са предадени на нацистите. България спасява всичките свои 48 000 еврейски поданици.

Днес ние не трябва да забравяме това!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене