22 млн. лв. допълнително за животновъдите гласува днес ДФЗ

Българските животновъди ще получат 22 млн. лв. държавна помощ, обяви министърът на земеделието Десислава Танева. Конкретните ставки за различните видове животни са обсъдени на среща с браншовите организации вчера следобед и ще бъдат гласувани на предстоящото днес заседание на Управителния съвет на държавен фонд „Земеделие“.

 

Фермерите ще получат пари по схемата „де минимис“ за изхранване на животните си. По 40 лв. на глава животно ще получават стопаните на до 50 млечни крави, за над 50-ото допустимо за подпомагане животно, размерът на плащанията ще бъде 20 лв. Също 20 лв. е размерът на ставката за месодайните крави и тези в планинските райони.

Подпомагането за биволите тази година е в размер на 40 лв. за животно до 50-ото допустимо, а над 50-ото ставката е 20 лв. По 15 лв. на глава ще се получава за овце-майки и кози майки под селекционен контрол, като това е сумата за първите 200 животни, а над 201-вото допустимо животно, ставката ще бъде 10 лв.

Таванът за получаване на подпомагането по схемата „де минимис“ е 25 000 евро за три последователни данъчни години, припомнят от агроведомството.

monitor.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене