Местното предание разказва, че по онова време, детето на много влиятелен турчин от Неврокоп било тежко болно.

Митове и легенди за църквата „Събор на светите Архангел-Михаил и Гавраил“ в Гоце Делчев

В началото на 19-ти век, когато е построена църквата  „Събор на светите Архангел-Михаил и Гавраил“ в Гоце Делчев получаването на разрешение за строеж на християнски храм в рамките на османската империя ставало изключително трудно. Местното предание разказва, че по онова време, детето на много влиятелен турчин от Неврокоп било тежко болно.
Бащата, изгубил всякаква надежда се обърнал за помощ към местна лечителка-християнка. Тя обещала, че детето ще се оправи от извор с лековита вода на това място, където имало и древно християнско светилище. След няколко свещенодействени процедури, невръстното момче оздравяло.  Влиятелният турчин, в знак на благодарност и преклонение към християнката-лечителка издействал разрешително от султана, християнското население да си построи свой храм на същото място.
Строителството започнало през 1809-та година, като най-напред бил възстановен единствено оцелелият олтар на съществуващото преди това старо християнско светилище на същото място. Целият храм бил готов и осветен на Архангеловден през 1811-та година. Голяма част от иконите на храма са работа на известния неврокопски зограф Серги Георгиев. И до днес неврокопчани ревностно поддържат църквата и въпреки преклонната й възраст от 228 години, храмът е един от най-хубавите от петте действащи черкви в града, а Архангеловден е един от най-почитаните църковни празници тук.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене