Опасен ли е пътят Банско-Гоце Делчев?

Пътят Банско-Гоце Делчев подвежда шофьорите, защото е равен, гладък и хубав, но коварното е, че не осигурява достатъчно сцепление, сигнализира читателят на “Дневник” Мария Ванева. Тя е пътувала по него на 24 декември следобед, като въпреки сухата настилка и температура от 12 градуса в участъка между Добринище и Господинци е видяла три самокатастрофирали коли.

“По продължение на пътя на много други места се виждаха огънати мантинели, което е показателно, че в този участък пътните инциденти не са рядкост”, казва още читателят. Тя изрази притеснения, че е възможно да става въпрос за проблем, като този предизвикал катастрофата край Своге през август 2018 г. При нея, заради неотговарящ на стандартите асфалт, автобус излезе от пътя и падна в дере, при което загинаха 20 души.

“Смятам за наложителна спешна проверка на качеството на асфалта и бързо предприемане на мерки, тъй като при мокър път и при зимни условия ще стане още по-опасно, а много хора пътуват към зимни курорти”, коментира Мария Ванева. Тя съветва да се вземат някакви междинни мерки и да има повече предупредителни знаци за опасност и по-ниски ограничения на скоростта особено преди завоите.

След запитване от “Дневник” от агенция “Пътна инфраструктура”, коментираха, че второкласният път II-19 Симитли – ГКПП “Илинден” в участъка Банско – Гоце Делчев е рехабилитиран през 2015 г. по програмата “Транзитни пътища V”. В писмения отговор се казва, че конструкцията на пътното платно е изпълнена по проект като тогава са извършени всички необходими проби и замервания. “Положена е асфалтобетонова настилка с набити битумизирани минерални фракции за увеличаване на сцеплението и намаляване на хлъзгавостта. Настилката и пътните принадлежности в участъка са в добро експлоатационно състояние”, смятат от АПИ.

Те уточняват, че по повод получен сигнал за проблеми с пътя Институтът по пътища и мостове към Агенция “Пътна инфраструктура” ще направи обследване на пътната настилка, като това ще бъде извършено при подходящи метеорологични условия и въвеждането на временна организация за безопасност на движението. Това обаче може да стане, когато настилката на пътя е суха.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене