Кметът на Разлог Кр. Герчев отрупа с подаръци първото бебе на годината и последното за старата

За пръв път от десетилетия Разлог на Бабинден остана без пъстрото, цветно и весело Бабино хоро. Нямаше ги на мегдана накипрените баби, задянали своите внучета, нямаше ги щастливите родители, радостните близки и роднини, които споделят щастието им. Въпреки това община Разлог не пропусна и тази година да награди първото бебе за 2021 година и последното за 2020 година. На скромна церемония в конферентната зала в сградата на общината кметът инж. Красимир Герчев поднесе на двете щастливи майки кошници с цветя, играчка за малчуганите и парична награда. Градоначалникът поднесе подаръците с пожелание да се раждат повече деца в Разложко.

„Дай Боже, да дойдат по-добри времена и да си направим Бабиното хоро. Ние сме го отложили, не сме го забравили. Пожелавам здраве на Вас и вашите близки”, каза Красимир Герчев и поднесе даровете на родителите.

Младото семейство Цветелина Илиева и Емил Мекушин, чиято първородна рожба Мартин е последното бебе за 2020 година и проплака на 31 декември, внесоха празнично настроение на церемонията. Щастливите родители спазиха отколешната традиция и пристигнаха, пременени в народни носии. Празнично пременен в народна носия, ушита специално за повода, бе и малкият Мартин, който е едва на 21 дни.

Подарък получи и Ивана Карталова, майката на първото бебе за тази година – малката Марияна, която проплака в последните минути на втория ден от новата година.

Община Разлог уважи и екипа на родилното отделение в града. На тях кметът инж. Красимир Герчев и заместникът му инж. Венцислав Гърменов поднесоха специални благодарности и лично ги поздравиха за празника. Те зарадваха целия екип с  цветя и подаръци и пожелание през настоящата 2021 година ражданията да се удвоят.

От родилно отделение се похвалиха, че имат едно успешно начало, като от първи януари досега при тях са се родили 15 деца.

Общо 152 са бабинчетата в община Разлог тази година, 97 са за града, останалите за съставните села. Почти всяко семейство ще отбележи празника си вкъщи, а най-големите мераклии ще спазят традицията и ще се преоблекат в народни носии. Младите майки ще полеят на бабите да си измият ръцете, защото в миналото именно те са помагали на новия живот да се роди. /струма/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене