В Разлог празнуват Бабинден

Днес по стара традиция в Разлог се празнува Бабинден. Традиция свидно пазена от много години, и почитана в семействата, където има родено детенце ненавършило годинка. Нарича се „бабинче“, и за да бъде здраво, благословено, и младите родители да споделят с възрастните баби, които помагат за отглеждане на новороденото се облича семейството в народни носии, както и малкото дете, играе се бабино хоро и се веселят хората в името на живота.

Заради пандемията от COVID-19 тази година няма да се състоят обичайните празнични прояви в Разлог. Но за да се уважи празника са предвидени при ограничен кръг хора някои събития.

В 10.00 часа в сградата на община Разлог кметът инж. Красимир Герчев ще награди първото родено бебе за 2021 година – момиченце Мариянка с майка Илияна Карталова и последното за 2020г. – момченце с майка Цветелина Илиева.

След това в 10.30 ч. общинското ръководство ще посети АГО и Родилно отделение в МБАЛ Разлог, където ще поздравят екипа – лекари, акушери, сестри и санитари с пожелание за много успешни раждания тази година, и ще направят подаръци за празника.

И макар, че няма да се състои на площада прословутото бабино хоро, във всяка къща, в което през изминалите 12 месеца е имало новородено ще се облече семейството, ще отпразнуват у дома празника, ще наричат за здраве успех на малкото дете, за благословение на семейството.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене