Без категория

Изхвърлят наемателят на хотел „Дана“ в Добринище Д. Самарджиев, дължи 650 000 лв. на собственика Н. Кондев, топи го в полицията: Заплашва ме с убийство!

3026_1

Собственикът на хотел „Дана“ в гр. Добринище се опитва неуспешно да изгони наемателя Данаил Самарджиев, след като от 3 месеца не му плаща наем в размер на 5000 лв. месечно. След искане от страна на Н. Кондев да му плати дължимите наеми Самарджиев пуска срещу него жалба за закана за убийство в Главна­та дирекция на МВР – София. В резултат на нея Кондев е привикан в РУП – Разлог, къ­дето е подписал протокол за предупреждение по чл. 165 от Закона за МВР, който му забранява саморазправа с жалбоподателя.

От своя страна, собстве­никът на имота чрез адвока­та си Петър Сланчев пускат жалби до прокуратурата и до полицейските управления в Разлог и Банско. В резултат на Д. Самарджиев е връчена нотариална покана за осво­бождаване на обекта, като му е даден срок от три дни, кой­то изтича в петък.

Разложкият бизнесмен Никифор Кондев е купил хо­тел „Дана“ в Добринище пре­ди три месеца от Николай Ни­кифоров от София и от юни месец тази година притежа­ва и нотариален акт за покупко-продажба на имота. Съ­щия месец подписва договор за наем за срок от една го­дина с Данаил Самарджиев, според който той се задължа­ва да изплаща по 5000 лв. месечно наем срещу разпис­ка или до 10-о число на след­ващия месец чрез банков превод. Според една от точ­ките по договора наемода­телят има право да прекрати договора едностранно, без предупреждение, при неплащане на дължимите суми от страна на наемателя.

Познанството между Ни­кифор Кондев и Данаил Са­марджиев е от дълги години. За „Струма“ разложкият биз­несмен разказа, че Самар­джиев му дължи крупна сума – 650 000 лв., която не може да си върне, въпреки че за всяка дадена сума притежа­ва документи. Ето и разказа на Никифор Кондев за любо­питния казус:

„На мястото, където е хо­телът, е била къщата на Да­наил Самарджиев. През 2006 г. той я събаря и построява хотел. В края на 2007 г. той ми търси заем и за да гаран­тирам парите си, подписах­ме предварителен договор за покупко-продажба и аз му да­дох сумата от 350 000 лв. Са­мо след два дни той обаче продал хотела на софиянци и взел от тях още 800 000 лв. Вече седем години аз не мо­га да си взема парите от не­го. Преди три месеца купих хотела за 600 000 лв. от съ­щите хора, на които Самар­джиев го продаде след под­ писването на предварител­ния договор. Принудили са се да го продадат, тъй като се­дем години той не е плащал и на тях дължимия наем от 1500 евро месечно, който са му били определили, след ка­то го оставили да стопанис­ва хотела. Аз го дадох на Да­наил Самарджиев под наем за 5000 лв. месечно, защото ме помоли да го оставя да ра­боти няколко месеца, за да си стъпи на краката и да си намери жилище, но той не плаща вноските. Миналата седмица му се обадих да му кажа, че определеният срок изтича и искам да си получа парите, а той е отишъл в Глав­на дирекция на МВР в София и е пуснал жалба срещу мен за закана за убийство, в ре­зултат на което дойдоха по­лицаи да ме предупредят, че нямам право да се самораз­правям с него. Подписах и предупредителен протокол. Сега аз не мога да го изгоня от собствения си имот. Ходих и при съдия-изпълнител, и в прокуратурата, никой не мо­же да го изгони“, разказа Ни­кифор Кондев.

Той заяви още, че Данаил Самарджиев му дължи огром­на сума пари, която е в раз­мер на над 650 000 лв-г като 350 000 лв. са дадени при подписването на предвари­телния договор на хотела в Добринище, за 200 000 лв. има подписана запис на за­повед и още 100 000 лв., съ­що по запис на заповед, ка­то гаранция за наем. В също­то време хотелът има натру­пана сметка за ток в размер на близо 2000 лв., която съ­що не е платена от Самар­джиев. Поради тази причина още вчера Никифор Кондев като собственик на имота е платил такса за изключване в клона на ЧЕЗ в Банско, за да не се трупат повече смет­ки.

Стана ясно и че хотелът функционира незаконно и не притежава Акт 14, Акт16, не е категоризиран и не се пла­щат никакви такси в община­та, въпреки че посреща ту­ристи. Н. Кондев каза още, че това е констатирано и от слу­жители на ОбА – Банско, кои­то миналата седмица са нап­равили проверка на обекта и са констатирали нарушения­та, за което на Данаил Самар­джиев е наложена глоба.

„Изчаквам да изтече сро­кът на нотариалната покана и се нанасям в хотела“, зая­ви Никифор Кондев.

Вестник „Струма“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене