Отлагат традиционното Бабино хоро в Разлог, без официално честване и в общините Банско и Белица

Пандемията от коронавирус отлага и традиционното, емблематично за Разлог Бабино хоро, което се извива в Деня на родилната помощ на 21 януари. Предвид все още действащите заповеди на министъра на здравеопазването и наложените с тях ограничения и мерки, община Разлог няма да организира празник за Бабинден, който традиционно се отбелязва тържествено най-напред с кратка програма и ритуалът поливане, а след това продължава с известното Бабино хоро в центъра на града.

Въпреки отлагането община Разлог ще уважи с поздравителни картички всички бабинчета, а първото бебе за 2021 година и последното за 2020 година ще получат подаръци. Това ще стане в сградата на общината, където ще бъдат поканени само родителите на новородените и при спазване на всички противоепидемични мерки. В Деня на родилната помощ общинското ръководство ще уважи и медиците от родилно отделение в МБАЛ – Разлог.

Кметът инж. Красимир Герчев сподели, че е правено допитване с част от родителите и бабите, и по-голямата част подкрепят отлагането на празника. Въпросът е разгледан и от Общинския оперативен щаб във вчерашния ден. Градоначалникът не скри, че е обсъждан вариант Бабинден да бъде отбелязан на друга дата, ако, естествено, ситуацията го позволява.

„Мисля, че родителите също изпитват известни притеснения както за здравето на децата си, така и за това на бабите. Чарът на празника е в хорото, а там не може да се спазва дистанция. От друга страна, стотици излизат да гледат и това неизбежно ще доведе до струпване на хора. Не изключваме  вариант Бабинден да се отбележи в по-топлите месеци – април, май, но това тепърва ще се уточнява“, коментира градоначалникът.

„Според мен това е правилното решение. В момента в тези условия на пандемия не мисля, че е крайно наложително да  има Бабинден. Ще има струпване на хора, здрависване, поздрави, целувки и така нататък. Мисля, че повечето хора ще бъдат и без маски. В нашето семейство ще си го отбележим както с първата ми дъщеря – свекърва ми ще се облече с малката за снимки и това е. Традициите няма да се забравят, ако не ги почетем грандиозно и видно. Живи и здрави да се опазим, та да можем още десетки пъти да посрещаме и Сурва, и Бабинден”, каза Мария Арнаудова, майка на едно от бабинчетата тази година, а относно отбелязването на празника на друга дата сподели, че според нея не е удачно, тъй като тръпката няма да е същата.

Общо 152 са родените през 2020 година малчугани в община Разлог, а само за града те са 97. Последното бебе за 2020 година е малкият Мартин, който проплака в 10:08 часа на 31 декември. Той е първородна рожба на Цветелина Илиева и Емил Мекушин. Момиченце пък е първото бебе за 2021 година. Малката Миряна проплака в 23:39 часа на 2 януари и е дъщеря на Ивана Карталова.

Традиционните празненства за Бабинден се отлагат и в общините Банско и Белица. Местните администрации там също ще се съобразят със заповедта на министъра.

В Банско общината традиционно събира на празнична вечеря майките на всички бабинчета и организира кратка тържествена програма. Тази година това няма да се случи. Все пак от администрацията обмислят да зарадват семействата, които са станали родители през 2020 година. Общо 95 са родените бебета в курортната община през миналата година, като 63 от тях са в Банско.

В Белица също няма да има празненства във вида, в който са били в предходните години. Там освен пъстрото Бабино хоро се извършва и ритуалът „Даване на име“. При него кметът на града Радослав Ревански вдига над главата си бабинчето и обявява неговото име, като нарича за здраве и късмет. Въпреки отлагането на празника от общината също ще уважат младите семейства и бабите, а всяко бабинче ще получи и подарък, както всяка година. Организацията по поднасянето им тепърва ще се уточнява.

В община Белица през 2020 година са се родили общо 81 деца, с 15 повече в сравнение с предходната 2019 г. Тя е една от малкото общини, които могат да се похвалят с повече новородени през тежката Ковид година. Малчуганите са се увеличили в град Белица, където миналата година са се родили 32 деца, а през 2019 са били 22. Повече са децата и в селата Горно Краище и Бабяк. В първото те са 13, при 6 за 2019 г., а във второто са 10, при 4 в предходната.

ЯНА ЙОРДАНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене