Дезинфекцираха църквата „Свети Антоний” в Мелник заради наплив на миряни, владика води службата

Стотици миряни се очакват за утрешния храмов празник в църквата „Свети Антоний Велики” в Мелник въпреки сибирския студ. Някои от тях ще пристигнат още днес за вечерната служба, която започва в 17,30 часа. Ще има и такива, които ще останат да нощуват в храма. Свещеникът – отец Николай, е осигурил топли одеяла и черги, за да има нормални условия за богомолците. „Няма да върнем нито един мирянин, защото тук ги води вярата в светеца – идват от различни краища на България, не ги спират нито студът, нито снегът. Вярвам, че ще си тръгнат от светата обител с още по-голяма вяра, свети Антоний ще им помогне”, каза отец Николай.

Дезинфекцираха църквата  Свети Антоний” в Мелник заради наплив на миряни, владика води службата

Заради наплива на хора той е направил пълна дезинфекция на светата обител. На входа на църквата има и дезинфектанти, и маски за лице. Целта е да се спазят всички противоепидемични мерки срещу коронавируса.

Колона в средата на храма е опасана с тежки железни вериги и окови. Прангата през годините се е впивала в крака на стотици психично болни, на буйстващи хора.

Навръх храмовия празник утре ще бъде отслужена тържествена света литургия. Тя ще се води от Неврокопския митрополит Серафим.

„Този ден се празнува за предпазване от болести. Вярваме, че светецът ще ни помогне, правил го е много пъти“, убедени са жители на Мелник. За нас това е един от най-големите празници, свети Антоний бди над нас. Той е бил лечител, пази ни не само от болести, но и от бесове“, споделят местни жители.

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене