Разчистват свлачища затиснали къщи и улици в Доспатско, в маданското село Вехтино още стигат само по дървен мост

Скатове засипаха дворове и къщи в доспатски села. Днес продължава разчистването на падналите свлачища в общината, след като дъждът най-накрая спря. Община Доспат вчера обяви частично бедствено положение, което до обяд днес се очаква да бъде отменено.

В общината има десетки свлачища, включително на основен републикански път от Доспат към Сърница и Гоце Делчев. Вчера пътя беше затворен изцяло. Свлачището е с дължина 110 м, багер успя да разчисти едното платно и канавката, днес разчистването там продължава, каза Николай Велинов от община Доспат.

На мястото има светлинна сигнализация, но е опасно и е необходима допълнителна техника, пътноподдържащата фирма има за задача да разчисти пътното платно и да укрепи ската, каза зам. – областният управител Андриян Петров.

Големи свлачища се разчистват в селата Любча, Късак и Чавдар. В Чавдар са евакуирани хора от къща, след като скала се стоварва върху част от нея. „Къщата е близнак, хората са се пренесли в другата й част. Нарушения има по конструкцията на сградата, но не е застрашена от срутване. Трябва обаче да се укрепи и ремонтира“, каза Велинов.

В Любча скат буквално се е втечнил и се е изсипал върху две жилищни сгради. Вчера свлачището бе затворило улица, а в дворовете имаше 1 м високи наноси, които се разчистват. В селото има още три по-малки свлачища на улици.

В с. Барутин продължава отводняване на три къщи на ул. „Тракия“, където е компрометирана 30 м дига на реката и вчера общински служители пълниха чували с пясък, за да я укрепят и отводнят имотите. В селото реката е отнесла и дървен мост, който е единствена връзка за земеделските имоти в м. Ширината.

В с. Късак също се разчиства голямо свлачище затиснало жилищни сгради.

Свлачище застрашава и общинския път преди с. Бръщен, където се е отцепил част от скат до 1 м от пътното платно. Там днес ще се укрепва с камъни, за да се обезопаси трасето.

В община Мадан също бе обявено частично бедствено положение вчера. Днес то ще бъде отменено, каза кметът на Мадан Фахри Молайсенов. В общината има много свлачища, които се разчистват. Най-сложно е положението на жителите на с. Вехтино, тъй като достъпа до селото все още е само по пешеходен дървен мост.

В Смолян също обстановката се нормализира. През нощта е паднала подпорна стена в кв. Райково с дължина 20 метра, на която предстои укрепване, каза Петров.

Пострадалите семейства от срутилата се върху главите им в Смолян къща получиха кашони с  храна и се настаняват в общински жилища. Зам.-кметът Марин Захариев занесе кашони с храна на пострадалите на ул.“Младост“. Две от семействата се настаняват в подготвените общински жилища в Смолян и кв. Райково. Създадени им са  всички необходими условия за нормален живот, заявиха от общината. Управата започва и кампания за събиране на дарения за пострадалите, тъй като цялото им имущество е останало в руините.

 

 

 

 

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене