Прогноза за времето – 13 януари (сряда)

Времето: Почти без валежи, максималните температури между 1 и 6 градуса

Днес сутринта на места в източните райони все още ще превалява дъжд и сняг. Над останалата част от страната облачността през деня ще е променлива, често значителна, почти без валежи. Ще духа умерен запад-северозападен вятър. Максималните температури ще са между 1 и 6 градуса.

Атмосферното налягане ще се задържи по-ниско от средното за месеца.

Времето за Гоце Делчев ще е с променлива облачност и максимална температура 7 градуса.

Над Черноморието ще е предимно облачно. Преди обяд на места все още ще превалява дъжд. Ще духа умерен, преди обяд временно силен запад-северозападен вятър. Температурите ще са без съществен дневен ход и към 14 ч. ще са между 3 и 6 градуса. Температурата на морската вода е 9-10 градуса. Вълнението на морето ще е 2-3 бала, сутринта на места до 4 бала.

Над планините облачността ще е променлива, често значителна и на отделни места ще превали слаб сняг. Ще духа умерен, по откритите части – до силен северозападен вятър. С него температурите ще се понижават и към 14 ч. на 1200 метра ще е около минус 1 градус, на 2000 метра – около минус 7 градуса.

Слънцето в  изгрява в 7 ч. и 55 мин. и залязва в 17 ч. и 15 мин. Продължителността на деня е 9 ч. и 19 мин. Луната изгрява в 08 ч. и 19 мин. и залязва в 17 ч. и 26 мин. Фаза: новолуние.

В Благоевградско температурите вече са минусови, съобщава БНР.  Проливните дъждове, съчетани с високи температури и активно снеготопене поставиха на изпитание хора и институции. Отнесени мостове и наводнени къщи са само част от пейзажа. Сериозни са пораженията по река Места. Свлачище затвори пътя Банско – Гоце Делчев за близо 6 часа.

Долната част на Хаджидимово продължава да е под вода, а местните хора твърдят, че над 80% от дигите за компрометирани. Активирали се свлачища, пропаднали  и залети пътища,  нарушена водна инфраструктура и  наводнени къщи – такава е равносметката от вчерашното водно бедствие в региона.

Валежите днес са заменени с много ниски температури и силен вятър, а мократа пътна настилка на много места се превърна в лед.

Фермерът Иван Сабахлъков обяснява, че в долната махала на Хаджидимово са залети и има хора, които няма къде да домуват. Т.нар. диги се погубиха поголовно, твърди той. „Вече няма сила, която да ги построи. Тези съоръжения струват страшно много пари. Просто сме обречени“, добавя фермерът.

Според Сабахлъков преди 5 години, когато е предупреждавал, дигите са били „кариес, а в момента са гангрена“. Хиляди тонове баластра излизат от реката и оттам идва големият проблем, няма друга причина, допълва Иван Сабахлъков. Той самият има под водата 30-40 декара неожъната царевица. „Оставени сме на природата. Каквото Бог реши – това ще е. Примиряваме се.“

Кметът на община Струмяни Емил Илиев заяви, че днес ще отмени частичното бедствено положение. Остава обаче в сила 24-часовото наблюдение на реките и язовирите в цялата Благоевградска област.

Агенцията за социално подпомагане приема заявления за отпускането на еднократна помощ от 375 лева на пострадалите от проливните дъждове и последвалите наводнения. Щетите ще се оценяват от  комисии, сформирани от общините.

В частично бедствено положение остават общините Доспат и Мадан. И 10-те общини в Смолянска област са засегнати от поройните дъждове.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене