Гласуваме с изтичаща лична карта и без бележка от МВР

Онези българи, чиито лични карти изтичат и тяхната валидност вече беше удължена с 6 месеца, ще могат да гласуват без проблем и без да носят бележка от МВР, че са в процедура за смяна на документите.  Това коментираха от ЦИК пред „Монитор“, след като въпросът бе повдигат от проф. Емилия Друмева по време на консултациите между БСП и държавния глава днес.

Друмева поясни, че има колизия между ИК и  закона за извънредните мерки.Според първия хора с изтичащи документи могат да отидат до урната само с документ от МВР. Междувременно в извънредния закон валидността им вече бе удължена. В тази връзка Друмева предупреди за опасност тези граждани да не могат да упражнят своя вот и да бъдат връщани от СИК.

В тази връзка от ЦИК коментираха, че избирателите ще могат да гласуват с тези документи, като за целта нямало нужда да се променя ИК. Просто ще го запишат в своите методически указания за вота към членовете  на секциите и те трябва да се съобразят с това, че тези документи са с удължена валидност. От ЦИК обаче напомниха, че все още е рано за тези указания, но ще обърнат внимание на темата и при самите обучения на членовете на секциите. От ГЕРБ също коментираха, че няма да пипат ИК

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене