Брезница укротява река Туфча с още две подпорни стени

Най-многобройното гоцеделчевско село Брезница ще строи още подпорни стени на река Туфча, която минава през населеното място, за да се предотвратят наводнения. Добрата новина е, че след проливните дъждове в последните дни няма наводнени сгради благодарение на изградените вече подпорни стени в едни от най-рисковите участъци на реката.

Има обаче и други невралгични точки, които трябва да бъдат обезопасени. „Изготвили сме два проекта за две подпорни стени с помощта на Община Гоце Делчев. Общата им стойност е над половин милион лева. Едната от тях е с линейна дължина над 400 метра. По този начин ще укрепим отвсякъде Туфча и ще ограничим до минимум риска от наводнения в селото ни”, заяви кметът Иса Сакали. Община Гоце Делчев ще кандидатства за финансиране пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.

Почти всяка зима река Туфча създава проблеми на местната власт и местното население, тъй като се стига до разлив заради пълноводието й. Преди четири години на косъм бяха спасени десетки къщи, четири цеха и бензиностанция от наводнение само благодарение на бързата реакция на общинската управа и на местните жители. „С тези два проекта ще можем да си отдъхнем”, уверява кметът на Брезница.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене