Кристиан отново спасява теснолинейката

Кристиан позира пред емблематичния локомотив / Снимки: Личен архив

 

Най-младата машина по линията е на 32 години

Модернизират локомотива, известен като Баба Яга 

 

Спасителят на теснолинейката Кристиан Ваклинов отново дава живот на уникалния влак.

Младежът, който преди 7 години спаси линията от закриване с писмо до правителството (виж карето), сега участва в процеса за ремонтирането на един от емблематичните локомотиви.

„Още една мечта се сбъдва десет години след първото ми пътуване по целия маршрут на теснолинейката – модернизация на старите локомотиви, за да се вдъхне по-дълъг живот на любимата жп линия. Точно 55 години след доставката на първите дизелови локомотиви за теснолинейката натовариха докрай вярната стара Баба Яга на вагон-лодка, за да отплава на голямо пътуване към новия живот, който ще получи край Русе в следващата една година на пълна модернизация“, разказва Ваклинов.

И добавя: „Машината е доставена заедно с още 9 от Румъния през 1988 година. Днес БДЖ и теснолинейката разполагат с 4 машини от този тип, от които две са отдавна спрени от движение, едната заминава на модернизация и една остава да работи по маршрута. Макар и грохнал, локомотивът буквално многократно спасяваше положението през миналата година, когато имаше големи проблеми с локомотивите и въпреки очукания външен вид, пушекът и слабостите издържа най-дълго“.

Кристиан и негови съратници от сдружение „За теснолинейката“ запретват ръкави и за възстановяването на коловоз за претоварване на теснопътни возила върху нормалнорелсов вагон лодка на гара Септември. По този коловоз от 30 години не е имало движение и той е буквално скрит под бурните храсталици. Сега мястото е изчистено и укрепено, за да може локомотивът да отпътува към мястото за ремонт.

Младежът изпраща Баба Яга на гарата, а преди заминаването написва отпред „На добър път“. Локомотивът трябва да бъде пуснат отново в движение през 2021 г.

 

Писмо до Орешарски промени съдбата й 

Писмо до премиера Пламен Орешарски написа през 2013 г. Кристиан. Тогава той се обяви срещу спирането на част от влаковете по маршрута Добринище – Септември. Изпълнителната власт се трогна от думите на момчето, БДЖ се задейства и пуснал допълнителни композиции по част от дестинацията.

Машината трябва да е в движение отново догодина

 

Ваклинов разказа, че другата неделя – 13 декември 2020 г., ще бъде открита нова железопътна спирка на теснолинейката – „Якорудска минерална баня“. „Преди време си казах, че там трябва влакчето да спира и заедно с нашето Сдружение „За теснолинейката“ успяхме да го издействаме“, обясни спасителят на влака.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене