Проливните дъждове предизвикаха наводнения в Белица, свлачища в Разложко, срутище затвори пътя за Филипово

Проливните дъждове през последното денонощие предизвикаха наводнения и свлачища в Разложко. В Белица са наводнени дворовете на няколко къщи на улица „Първа”. Там на място в ранните сутрешни часове вчера са се отзовали и пожарникари от РСПБЗН – Разлог, които са предприели действия по отводняване на имотите.

Проблемът дошъл от напоителен канал, който не е могъл да поеме огромното количество дъжд и е прелял. Улицата не е асфалтирана и водата, примесена с кал, е заляла дворовете на няколко къщи. Във вчерашния ден на място е изпратена и техника на община Белица, която да прокопае и отводни улицата, за да може водата да се оттече.

Според живущи на улицата тя е проблемна от години и при всеки обилен дъжд водата нахлува в дворовете им. Според тях заради съществуващия проблем улицата е трябвало да е сред приоритетните, но не е обхваната от ударните ремонти по инфраструктурата в града, които бяха извършени през последните две години. Жителите са категорични, че ще настояват най-после апелите им да бъдат чути и улицата да бъде включена за ремонт.

През целия ден вчера не можахме да се свържем с кмета Радослав Ревански за коментар, тъй като телефонът му бе извън обхват.

Проблеми е имало и в община Банско.  Продължителните обилни дъждове през последните дни там са предизвикали голямо скално свлачище в района на село Филипово. Шосето, водещо към селото, е било блокирано от свлекли се през нощта огромни земни маси, камъни и дървета. Паднал е и електрически стълб, поради което е било прекъснато и електричеството на селото.

Рано сутринта вчера жител на Филипово е сигнализирал кмета Феим Молла, който от своя страна е подал сигнал на тел. 112 и е уведомил община Банско за проблема. Оттам са предприети незабавни действия по разчистването на пътното платно и още в рамките на вчерашния ден движението е възстановено. Пътят е единствен изход от селото, което е в планински район. Заради съборения стълб на място са се отзовали и екипи на ЧЕЗ, които за около два часа са успели да възстановят електрозахранването на селото. Кметът Молла каза, че няма други свлачища в селото.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене