Когато се мисли за бизнеса! Съветниците от ДПС – Благоевград с важно предложение за затворените заведения и търговски обекти заради карантината

Община Благоевград да опрости частично таксата за битови отпадъци на фирмите, които в следствие на извънредното положение след 13 март 2020г.   прекратиха стопанската си дейност до края на годината, е предложението, което отнасят за разглеждане   на следващата сесия на ОбС тримата съветници от ДПС Мехмед Вакльов Ивайло Червилов и Исмет Узунов

Предложението касае заведенията за хранене, увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, хотели, спортни зали, молове и други подобно изброени в заповедта на здравния министър от 13 март.

Възможностите за освобождаване от такса смет са визирани в промените на Закона за местните данъци и такси, които са в сила от 11 август 2020 година за да не се започне неконтролируемо подаване на молби за опрощаване на таксата.

Вносителите са изработили и алгоритъм, по който да стане това, те предлагат собствениците на фирмите да установят, че действително са прекратили дейността си, финансови документи, дневни и месечни касови отчети от фиксалните устройства, дневник на покупките и продажбите, справки за изплатени възнаграждения на персонала и използвани отпуски и всичко това за два периода от  1.01 2020 година до 13-ти 03. 20 20 година и след тази дата до края на годината документите трябва да бъдат подадени в Дирекция местни данъци и такси заедно с искане от управителя на съответната фирма.

За „Струма“ единият от вносителите на предложението И.Узунов уточни, че тъй като голяма част от фирмите вече са заплатили таксата за битови отпадъци за услугата на сметосъбиране и сметоизвозване за 20 20 година което се прави авансово в началото на годината, колегите му в  ОбС Благоевград могат да вземат решение платените суми да бъдат приспаднати от задължения на търговците за 2021г.

Източник:В.“Струма“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене