Проф. Рачев алармира: Времето се обръща, студ и мраз около Атанасовден!

Язовирите се напълниха, Варна и Бургас на път да се разминат с режима

Времето се обръща от днес и настъпва краят на високите температури. Валежите ще продължат, но от пътя на циклоните зависи дали ще натрупа снежна покривка. Сняг обаче със сигурност ще има. Това заяви климатологът проф. Георги Рачев, цитиран от „Телеграф“.

От вчера в страната започна да нахлува по-хладен въздух. Ще се разделим със свръхтоплото време, с което се отличаваха декември и първите осем дни на януари.

Ще продължи да бъде много влажно и валежно. Ще вали в следващите 4 дни. Добрата новина е, че пресъхналите язовири се напълниха. В Камчия има вече 48 куб.м и питейна вода. Това ще даде възможност тази година да няма режим на водата във Варна и Бургас, каза проф. Рачев.

При 6 млн. кубика консумация за питейно водоснабдяване на месец, това значи, че водата е осигурена за 7-8 месеца, а и допълнително ще има още валежи.

В София, в периода 15-18 януари, когато е Атанасовден, ни очакват т.нар. ледени дни, когато максималната температура няма да надвишава 0 градуса. Минималната температура ще падне до минус 5, минус 10 градуса по европейския модел, американците дават с 3-5 градуса нагоре.

Според прогнозата на НИМХ жълт код е обявен за днес в 6 области за сняг и силен вятър: Видин, Монтана, Враца, Ловеч, София и Габрово, а за обилен валеж – в 4 области: Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас.

Blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене