Времето! Снежна зима в половин България

Днес ще бъде облачно. В Северна България ще вали сняг, в Южна и по Черноморието  – дъжд. След обяд в повечето райони валежите ще отслабнат и временно ще спрат. Вечерта и през нощта срещу неделя валежите отново ще се активизират, сочи справка в сайта на НИМХ.

Ще духа слаб, в източните райони – умерен северен вятър и с него ще продължи да прониква студен въздух. Температурите ще са без съществен дневен ход и максималните ще са от 1° – 3° в северозападните до 8° -10° в югозападните райони.

Атмосферното налягане се повишава и след обяд ще достигне средното за месеца.

Времето за Гоце Делчев ще е предимно облачно,слаб дъжд и максимална температура 16 градуса.

По Черноморието ще бъде облачно. Преди обяд ще има валежи от дъжд, значителни по южното крайбрежие. След обяд валежите ще отслабнат и временно ще спрат. Ще духа умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са 3°-5°. Температурата на морската вода е 9°-10°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

В планините ще бъде облачно със значителни снеговалежи в Стара планина, където ще има условия за виелици и навявания. В масивите от Южна България под 1200 метра ще вали дъжд. След обяд валежите временно ще спрат, но през нощта срещу неделя в планините на Западна България отново ще завали сняг. Ще духа умерен, по високите и открити части – до силен вятър от северната четвърт и с него застудяването ще продължи. Максималната температура на 1200 метра ще е около 2°, на 2000 метра – около минус 2°.

В нощта срещу неделя и в неделя ще вали интензивно сняг на север и дъжд на юг. Прогнозите са за значителна снежна покривка в някои райони. Отново комбинацията сняг-вятър ще е причина за преспи и навявания. Не се очаква рязко застудяване.

В началото на новата седмица валежите от сняг и дъжд ще продължат с кратки прекъсвания. В нощта срещу понеделник в Северна България снеговалежите ще са обилни. Във вторник снегът на много места ще отстъпи на дъжда. Около средата на седмицата времето ще утихне, но ще започне плавно захлаждане. Към края на седмицата температурите ще паднат осезаемо. Задава се и нова снежна вълна.

В София във връзка с валежите от сняг общо 148 снегопочистващи машини са извършили обработки срещу заледяване във всички 24 района на Столичната община. Обработени са пътните платна, по които се движи общественият транспорт, основни улици в районите, частично вътрешно-квартални улици, Южната дъга на Софийския околовръстен път и общински пътища.

В Природен парк „Витоша“ са извършени снегопочистване и опесъчаване на пътищата „Драгалевци – Алеко“ и „Бояна – Златни мостове“, съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

Започна почистването на пространствата при спирките на градския транспорт, както и подходите към метростанциите и пешеходните подлези. Към момента градският транспорт се движи при зимни условия по обичайните си маршрути.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене