Личните лекари от Пиринско няма да се ваксинират срещу Ковид-19 с втората партида, била за болниците

Личните лекари в Пиринско няма да бъдат имунизирани с втората партида ваксини срещу Ковид-19 на „Пфайзер” и „Бионтех”, тъй като тя е предназначена за медиците в болниците. Това заяви д-р Дафина Тачова, председател на Българския лекарски съюз в Благоевград.

„Разговарях с д-р Веселка Мончева от РЗИ, която обясни, че и тази партида е за болничните лекари. Поинтересувах се, тъй като много колеги от Петрич и Гоце Делчев питат кога ще започне ваксинирането на общопрактикуващите лекари. Още повече че има вече имунизирани такива в София, но д-р Мончева каза да не гледаме столицата. Така че на този етап не се знае кога ще започне ваксинирането на личните лекари, което е много притеснително, тъй като ние сме първите, които се срещат с потенциално заразени пациенти”, каза д-р Тачова.

Припомняме, че първата партида ваксини – 200 дози, бе доставена на 27 декември и разпределена от РЗИ между многопрофилните болници в Пиринско.

Д-р Тачова е твърдо решена да се ваксинира, като това ще направи и нейният съпруг д-р Анатоли Тачов, и цялото семейство.

„Ваксината е единственият сигурен начин за справяне с епидемията. Аз лично не съм чула от лекар, че е против ваксинирането. Друг е въпросът, че повечето медици, които изкараха вируса, не бързат да се имунизират, тъй като изчакват да минат няколко месеца след преболедуването”, каза д-р Тачова.

Тя добави, че софтуерният проблем, който възникна за издаване на безплатни електронни направления за PCR тестове, вече е отстранен. „Очаквам да се инсталира и програмата за издаване на електронни рецепти. Честно казано, най-големите разходи на общопрактикуващите лекари са за хартия и тонери. Отпадането им ще ни улесни. Лека-полека ще се случат нещата с електронното здравеопазване“, не губи надежда д-р Тачова.

в.Струма/Бетина Апостолова

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене