Вчерашният дъжд нанесе сериозни поражения в община Сатовча

Засегнати са всички населени места в общината

Вчерашният проливен дъжд, който не спря през целия ден, нанесе сериозни поражения в община Сатовча. От него бяха засегнати всички населени места в общината.

Едно от най-засегнатите села е  Плетена, където се срути стара необитаема къща, скъсаха се настилки на улици, активираха се свлачища.

За да се запознае на място със ситуацията, към 20:00 часа в Плетена пристигна кметът на община Сатовча – д-р Арбен Мименов.

По нареждане на д-р Мименов беше сформирана комисия от специалисти от Общината със задача да посетят  всички населени места, откъдето има информация и сигнали за нанесени щети.

Днес през целия ден комисията обхождаше и констатираше разрушенията и пораженията от проливния дъжд.

Най-много са пораженията в Плетена. Там съборената необитаема къща в селото е затворила главния път. Активизирали са се две свлачища, като при едното свличане на земни маси е пропаднала част от улица и е затрупана частично жилищна сграда. Друго свлачище се намира в югоизточната част на селото. В близост до опасния участък е разположено жере на ЧЕЗ и при последващо активиране съществува опасност стълбът да бъде засегнат. (За тази опасност своевременно  са уведомени органите на ЧЕЗ – Гоце Делчев. ) Нанесени са щети на водосток и са задръстени два улични оттока в Плетена.

В село Жижево са скъсани проходи на дерета.

В Кочан са запушени канализации.

Поражения има и в село Годешево. Там е наводнена жилищна сграда.

В Слащен са паднали две подпорни каменни стени с дължина около 5 метра и височина 2 метра.

В Кочан е затлачена ревизионна шахта и е задръстена канализационна мрежа, около 10 метра. Подровени са основи на мост, намиращ се в „Мандева махала“.

А в село Жижево  са свлечени участъци от бреговете на две дерета.

По улиците на всички населени места са установени кални наноси, като в село Сатовча те са най-значителни.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене