Търговците в Сандански отчетоха година на червено, затварят магазините и поемат пътя за чужбина

17 от общо 80 търговски помещения на улиците “Македония”, “Воден”, “Малашевска” и бул. “Свобода” в Сандански са освободени от наемателите. През последната година, белязана от Ковид-19, над 20 търговци се отказаха от бизнеса си.

Сред тях е и Младен Младенов, който от 15 години продава дамско и мъжко облекло. Отказа се от търговия и една от първите собственички на магазини за спортни стоки – Блажка Стоянова.

Освен това се отдават под наем и помещения, общинска собственост, намиращи се в ГУМ, в който вторият  етаж е затворен заради липса на мераклии да ги наемат, а на първия едва два щанда са наети от дългогодишни наематели.
Търговците отчетоха 2020 година на червено. От една страна, заради епидемичната обстановка, от друга – заради липсата на туристи в Сандански по коледните и новогодишни празници. В момента работят само за наем и плащане на осигуровки, освободиха консултант-продавачите и собствениците и техните деца заеха местата им.

От 25 декември до 3 януари някои от търговците заключиха магазините си с цел икономия и ще отворят врати днес.

Стоян Александров, търговец на обувки, сподели, че продава на доставната цена. “Вложил съм пари, за да купя стока. Сега пазаруват предимно близки и приятели, като на тях правя отстъпки и продавам на цената, на която съм купил обувките. Помещението е наследствено и ако трябваше да плащам наем, досега да съм пуснал кепенци, няма търговия. Работим заедно със съпругата ми, освободихме продавачите. Не виждам светлина в тунела, аз плащам високи осигуровки, тъй като съм собственик на фирма, осигурявам и съпругата ми. Не може да покрием разходите за осигуровки. Такава трудна година досега не е имало”, заяви Ст. Александров.

Една от първите търговки – Соня Стефанова, заяви, че е в патова ситуация. “Няма туристи, местните пазаруват само при необходимост. Такова чудо не е имало от 25 години, откакто съм на главната улица. Не знам как ще се справя със ситуацията. А тези мерки за подпомагане на бизнеса не стигат до нас, дребните търговци. Моя колежка напусна Сандански и замина за Германия, аз съм родолюбива българка, но при тази тежка ситуация не виждам как ще оцелея. Вариантът е да продам имота си и аз и да замина на гурбет”, сподели С. Стефанова. в.Струма/Лидия Манева

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене