До седмица започва втората фаза на ваксинация, до края на май – масовата

До седмица ще започне втората фаза на ваксинация срещу COVID-19, в която попадат потребители и служители в социалните домове и педагозите, а до края на май ще започне и масовата ваксинация. Това каза пред Нова здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов.

„Ще започнем с масовата ваксинация в момента, в който имаме достатъчно количество ваксини, така че да осигурим безопасността на разпространението им, сигурността на гражданите и реда, по който да се направи, за да се постигне най-добрият резултат. Тя ще започне с възрастните хора.“, каза той. Здравният министър уточни, че очаква до края на януари да имаме конкретно разписан план кога започва.

Утре пристигат още 25 000 дози. Те ще бъдат доставени от фирмата производител до 5-те РЗИ-а по 2 лъча: София-Пловдив- Бургас и София- Търново-Варна. С тях ще бъде довършена първата фаза с ваксинирането на медиците, а след това ще се започне с учители и обитатели и служители в социалните домове. Здравният министър изключи възможността да бъде поставена само по една доза, защото имунитет се изгражда след втората.

По думите на Ангелов броят на желаещите да се ваксинират нараства и това се дължи на информацията, която хората получават. Той обясни, че следващата седмица у нас ще стартира и приложение за лекари, което да могат да намерят смляна информацията за всички нови статии и постижения на науката в борбата с пандемията. Така те ще могат да посъветват своите пациенти коя ваксина е най-подходяща за тях спрямо техния пол, възраст и придружаващи заболявания. „Тази ваксина е показана за лица над 16 години. Тя не е изпитвана върху бременни, не можем да отговорим и какъв имунитет създава на имунокомпрометирани лица -т.е. хората с автоимунни заболявания и тези, които са на терапия“, обясни проф. Ангелов и подчерта, че иска българските граждани да бъдат най-информираните европейски граждани

Здравният министър разкри още, че се подготвя промяна в представянето на данните на дневна база. „Ще въведем болничните легла, структурата на новозаболелите, всички тестове, които се правят за първи път и за втори път. Кои са положителните за втори път новозаболели.“, посочи прод. Ангелов.

По отношение на разпускането на мерките здравният министър обясни, че ще изчакат с връщането на големите ученици и ще следят след една седмица присъствено обучение при начален етап какви са тенденциите.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене