Премиерът в Петрич: От днес – пълна диверсификация!

Часове след като президентът на Сърбия Александър Вучич откри газопровода „Балкански поток“ на територията на западната ни съседка, българският министър-председател Бойко Борисов посети компресорна станция в Петрич, снабдявана от вчера с газ от Азербайджан. Премиерът беше придружаван от азерския посланик в София Наргиз Гурбанова, от министрите на енергетиката и на финансите Теменужка Петкова и Кирил Ананиев, както и от изп. директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов.

За тържественото откриване на тръбата отатък българската граница, по която в Сърбия пристига руски газ през Турция и България, Борисов почти не отвори дума. Проектът, срещу който САЩ изразяват открито негодувание, беше споменат само мимоходом в началото на поредната излъчвана на живо изява на министър-председателя във „Фейсбук“.

„Искам да покажем с посланика на Азербайджан – след половин-един час имам и разговор с президента Алиев, какво сме направили – започна Борисов. – Поколения политици искаха това да се случи, но не знаеха как. Защото за да се случи, трябваше старите компресори да се сменят с нови, да се направят реверсивните връзки. Близо 400 млн. лв. струва тази инвестиция. За да бъдем геостратегическа държава. Държава, през която може да се транзитира всякакъв газ, а от вчера вече и азерски. Знаете, ние имаме за един милиард подписано споразумение. С президента Алиев се надявам да се договорим за още двеста, когато тръгне и гръцката връзка – мисля, че някъде веднага след изборите, през лятото ще стане… Балкански поток работи, компресорите се подменят с американските най-добри, реверсивни. И това е – от днес може да кажем, пълна диверсификация! Всеки, който има евтин газ по света, може да го докара и ние да го прекараме през нашите тръби. Всеки да си вземе транзитните такси. Ние сме платили вече $12 млн. за азерския газ, който минава. И пак казвам, много хора има с много идеи, това е хубаво. С много желание, с много амбиции – такива пък пълно. Но с възможности – такива, които да направят това, досега не е имало!“

В тона на премиера влезе и министър Петкова. „Това, което успяхме да направим, досега не е правено. Не е лесно и изисква огромни усилия“, подчерта тя.

Същевременно шефът на „Булгаргаз“ Павлов отбеляза, че доставката на газ от Азербайджан „ще доведе до възможно понижение на цената за януари“.

Азербайджанският газ в момента влиза в България през временна точка на достъп – Кулата-Петрич. Когато бъде готов интерконекторът с Гърция – вероятно през есента, ще тръгне в по-големи количества. Построяването на интерконектора бе забавено с близо 10 години, които съвпадат с управлението на Бойко Борисов. В крайна сметка и „Балкански поток“ изпревари връзката с Гърция. За частта, която минава през България, правителството на Борисов плати над 3 милиарда лева. Газ от този газопровод на наша територия не остава, „Булгартрансгаз“ ще печели само транзитни такси.

Финансовият министър Ананиев и Борисов пък се похвалиха, че страната ни е с най-ниския дълг в Европа след Естония.

„Министър Ананиев направи всичко възможно да има баланс между разходите и подпомагането на бизнеса, купуването на ваксините, да продължим с повишаването на доходите и парите за пенсионерите“, каза премиерът. А Ананиев добави: „Въпреки че бяхме обвинявани за бюджета, завършваме годината с дефицит над 3 млрд. лева. Това е 3% от брутния вътрешен продукт.“

В заключение Бойко Борисов заяви: „Някой да излезе и да каже, че сме безотговорни, че това било разсипничество – толкова некомпетентност на едно място не съм виждал!“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене