Кабинетът одобри промени в Кодекса за социално осигуряване

Правителството одобри промени в Кодекса за социално осигуряване, с които се регулира фазата на изплащане от втория пенсионен стълб. Това стана на днешното заседание на правителството, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет. „Това е изключително важно за 17 000 жени, които предстои да се пенсионират през септември 2021 г. и още около 200 000 души в следващите години“, докладва министърът на труда и социалната политика Деница Сачева на премиера Бойко Борисов.

От догодина пенсиите до 650 лв. няма да бъдат запорирани

Министър Сачева уточни, че се залага през универсалните пенсионни фондове да има три вида пенсионни продукти – пожизнена пенсия за старост и разсрочено плащане на средствата по индивидуалната партида. Предвижда се и еднократно изплащане на средствата по индивидуална партида, когато размерът на средствата е по-малък от трикратния размер на минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст.

Тристранката обсъди промените в Кодекса за социално осигуряване

Регламентират се основните правила за отпускане, изплащане, преизчисляване и актуализиране на пенсиите, както и правата на наследниците на осигурените лица и на пенсионерите от универсалните пенсионни фондове.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене