Бъдни вечер е! Най-топлият и светъл празник събира цялото семейство в очакване на Рождеството

Бъдни вечер е! Най-топлият и светъл празник събира цялото семейство в очакване на Рождеството.

Според Библията на този ден започват родилните мъки на Дева Мария.

Богата постна трапеза с нечетен брой ястия (7 колкото са дните в седмицата, 9 колкото трае бременноста или 11) е подредена на 24-ти декември вечерта. На масата се слага питка с късмети, сарми с ориз, варено жито, боб, тиквеник, орехи, царевица, ошав от плодове, чесън, мед и др.

 

Народните вярвания гласят, че още от сутринта се замесва питка – Боговица с най-хубавото и бяло брашно, и с „мълчана вода“. На вечеря се разчупва от най-стария в семейството. Първото парче е за Богородица, следващото за къщата, а останалото се раздава за събралите се около трапезата. В омесения хляб се слага сребърна паричка, понякога дрянови клонки, различни варива и семки, символизиращи плодородието и здравето.

Вечерята започва с прекадяването на трапезата, стаите, оборите и градината, за да се прогонят злите духове. След четене на молитвата, стопанинът разчупва питата с парата и първото парче от нея се оставя пред иконата за Бога, второто е за къщата, а останалите се разпределят на всеки член от семейството.

Източник: iStock Photos/Getty Images
Вярва се, че на когото се падне парата, той ще има най-голям късмет през годината. Обичаят повелява по време на яденето да не се става. Трапезата не се прибира, защото се вярва, че починалите идват да вечерят и да се погрижат за благополучието на живите.

Пламъците на огъня в камината са обгърнали един от символите на Бъдни вечер – Бъдникът. Огнището трябва да грее цяла нощ, светлината и топлината символизират раждането на Христос.

 

Според традицията в края на вечерта всеки на масата си избира орех и го разчупва – ако е едър и остане цял, го очаква здраве и късмет през идната година.

Никой не бива да става от мястото си докато не приключи вечерята.

В полунощ небето се отваря и желанията се сбъдват!

 

Днес приключват и четиридесетдневните коледни пости.

Освен Бъдни вечер, днес празнуваме и имен ден, тъй като почитаме и паметта на света преподобномъченица Евгения

Имен ден празнуват, носещите имената Евгени, Евгения, Жени, Бистра, Благороден, Благородна, Малчо (от словосъчетанието Малка Коледа), Малик, Мален, Малена, Малин.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене