Туристи подновяват резервациите си за Банско

Първите индикации за вече активен зимен туризъм са подновените резервации при хотелиерите, заяви председателят на Съюза на туристическия бизнес в Банско Малин Бистрин в ефира на БНР. Заради мерките срещу пандемията обаче ще има и загубени пазари.

По думите му първите гости на курорта са българи, но има и такива от съседни държави. Макар по-рано днес на долната лифт станция да се бяха събрали малки групи от туристи, всички гости на курорта са спазвали с лекота ограничителните мерки и не са се образували опашки.

Въпреки че в крайна сметка правителството взе решение да отвори ресторантите към хотелите и да пусне съоръженията в ски зоната, от Съюза на туристическия бизнес смятат, че се допуснаха две грешки, които удариха бранша – закъснелите ограничителни мерки, които според тях трябваше да се въведат още през ноември. Продължаването на работата на местата за настаняване без възможност за изхранване на гостите също е повлияло негативно на нивата на резервациите.

„Беше половинчата и неработеща мярка“, обобщи Бистрин, който поясни, че в момента ресторантите към хотелите се готвят за отваряне, въпреки че времето за набиране на персонал и договори за доставки е било инфарктно кратко.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене