Астрономическата зима започва днес! Какво време ни очаква в първите дни от новата седмица

Астрономическата зима започва днес у нас в 12.02 ч., съобщава Националният институт по метеорология и хидрология. Зимата е един от четирите сезона в умерения пояс, заедно с пролетта, лятото и есента. Астрономично тя започва със зимното слънцестоене – около 21 декември в Северното полукълбо, и около 21 юни – в Южното полукълбо.

Зимата завършва с пролетното равноденствие, което е около 21 март в Северното полукълбо и около 23 септември – в Южното полукълбо.

През зимата дните са най-къси, а тяхната продължителност зависи от географската ширина. През зимния сезон се измерват най-ниските температури, а в районите, по-отдалечени от екватора, през зимата има и значителни снеговалежи.

Какво ще е времето в първия ден от зимата?

Ще остане облачно, преди обяд и мъгливо. Ще има слаби превалявания от дъжд, през деня на повече места в Източна България, а в североизточните райони дъждът ще се примесва със сняг. Около и след обяд над Югозападна България ще има и временни разкъсвания на облачността.

В по-голямата част от страната ще е почти тихо, в източните райони със слаб североизточен вятър. Минималните температури ще са от -1 до 4 градуса, максималните – между 3 и 8.

Над Черноморието

ще бъде облачно. Ще има слаби валежи от дъжд. Ще духа слаб североизточен вятър. Максималните температури на въздуха ще са между 6 и 8 градуса. Температурата на морската вода ще е 10 -11 градуса. Вълнението на морето ще е 3 бала.

Над планините

ще е предимно облачно, на отделни места ще има слаби валежи от сняг. Около обяд ще има и временни намаления на облачността. Ще продължи да духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Ще прониква студен въздух, с който температурите ще се понижат и максималната на 1200 метра ще е около 2 градуса, на 2000 метра – около -2 градуса.

И във вторник времето ще се задържи без съществена промяна – почти тихо, предимно облачно и мъгливо. През нощта срещу сряда ще се появи слаб западен вятър, а в сряда ще стане от запад-северозапад и в по-голямата част от страната ще се усили до умерен.

Видимостта ще се подобри, облачността ще се разкъса, в отделни райони и ще намалее, но преди обяд на изолирани места в Северна България е възможно слабо и за кратко да превали. Дневните температури ще се повишат.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене