Експерт: Очаква се нова лека вълна на COVID-19 след празниците

След празниците ще регистрираме нова лека вълна заради празнуването и идващите от чужбина, които масово няма да бъдат карантинирани. Това заяви в ефира на „Нова телевизия“ математикът д-р Лъчезар Томов, който е преподавател в Департамент „Информатика“ в Нов български университет.

По думите му през последния месец и половина средната възраст на починалите с COVID-19 се е увеличила с 10 години, което увеличава смъртността тройно.

Той коментира, че новите въведени мерки вече дават резултат. „Той е различен по градове и по места. Като цяло обаче, средноседмичните случаи на заразени с COVID-19, спадат. Очакваме този спад да продължи до Коледа и Нова година. Ако продължим с контрола над пандемията, ще видим по-сериозен спад не само на заразените, но и на смъртните случаи.”, допълни Томов.

„За да има разхлабване на мерките трябва да имаме определени условия. Такова може да има когато са регистрирани 10 случая заразени на един милион, което е около 60-70 новозаразени дневно, което на този етап е абсурдно. Нашата бройка като цяло е абсурдна, ние бяхме стигнали официално 6 хил. заразени на ден, неофициално – около 10 хил.., което за държава с нашия размер е все едно да има 150 хил. случая дневно в Германия. Тези нива са високи дори за Италия и за Франция, за нас това е безумно“, коментира Томов.

„Хората с коронавирус на домашно лечение имат по-голям шанс да починат, от пациентите в болниците. Тези хора почиват и в болници, но заради късна хоспитализация. Първите 7 дни са времето да се намали силата на вируса, след това лечението не работи“, разкри Томов.

Данните за ваксините се манипулират – човек няма да стане Хълк като се имунизира, за жалост, пошегува се Томов.

Явно трябва да се направи публично шоу – някой политик да се ваксинира на живо през телевизиите. Рискът от ваксините е 1 на милион. От 90-те насам няма ваксина, която да дава по-лоши резултати от болестта, срещу която е. Благодарение на ваксините ние живеем спокойно, не умираме от чуми, пътуваме спокойно и да се събираме на големи групи, завърши Лъчезар Томов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене