Съветникът П. Янкулски иска референдум за строителството на храм „Св. Мина“ на пазара в Благоевград

Референдум или друг вид публично обсъждане дали да се строи храм в района на кооперативния пазар в Благоевград иска общинският съветник д-р Павлин Янкулски. Той настоява въпросът да се дискутира на предстоящата във вторник сесия на местния парламент заради големия обществен интерес и противоречивите мнения на благоевградчани по темата. „Мотивът ми е, че храм не се строи за 50 г. и е редно благоевградчани да кажат мнението си и то да бъде чуто.

Когато преди години от ОбС е взимано решение за мястото, не е имало алтернатива, каквато в момента е парк „Македония“, обясни Янкулски и коментира освещаването на терена преди години от покойния Неврокопски митрополит Натанаил и думите на наследника му дядо Серафим на пресконференция наскоро, че осветен за църква терен за друго не може да се ползва: „В края на краищата вярата са хората, не църквата, и те трябва да кажат къде искат да има храм. Просто можем да разискваме по въпроса отново. Идеята ми не е да се спъва работата, а да се направи нещо голямо, нещо съществено, което да остане и след нас“, обясни П. Янкулски. Той допълни, че не изключва благоевградчани да решат и двата терена да се отредят за храмове, като на единия да се направи параклис, а на другия – голяма църква, но решението трябва да е след широко обществено обсъждане. На въпрос доколко е удачно да се прави сериозен  харч за референдум от общинската хазна в настоящата епидемична обстановка Янкулски отбеляза: „Можем да го направим заедно с предстоящите избори. Не е важна техническата страна на въпроса, а какво правим. Когато тръгваме да строим къща, оглеждаме всички варианти, преди да почнем градежа, същото е и с храма. Това не е шатра на цирк, която да преместим, когато искаме, това е храм, който векове ще събира хората“.

Като пореден опит да се бламира градежа на новата православна църква, за чийто патрон е определен Св. Мина, определи внесеното от Янкулски искане до ОбС кметът на Благоевград Румен Томов. Той припомни, че широко обсъждане по темата е проведено вече веднъж преди 14 години. По искане на Неврокопска митрополия и община Благоевград местният парламент през 2006 г. е отредил терен с площ от 3724 кв.м в района на кооперативния пазар за култова религиозна сграда. Със свое решение сегашният ОбС на 21 януари т.г.  разпореди  да се изработи ПУП за православен храм с площ 1800 кв.м, като отреденият имот бе разделен на две и останалите 1927 кв.м бяха предназначени за пазара. Изненадващо след поредица от дискусии на сесии на ОбС и извън пленарна зала и проведени няколко срещи с Неврокопския митрополит Серафим на последната сесия мнозинството в ОбС реши да намали терена за храма, като отдели за него 800 км, а останалото отреди за паркинг. Шокиращото бе, че това се случи след проведен от общината публичен конкурс за избор на проект. Мотивът на съветниците, утвърдили новото разделение на парцела, бе, че в района няма достатъчно паркоместа, като не бе взета предвид  справката, представена от Общинска администрация и зам. кмета по строителството инж. Евг. Терзиев, че в момента там има около 100 паркоместа в „синя зона” и закрития пазар и се предвижда изграждане на още два няколкоетажни паркинга върху общински терени за още 250 автомобила.

„На една от сесиите П. Янкулски ясно заяви, че Благоевград няма нужда от храмове, но хората явно не мислят така. Целта на искането му, както и на подобни предложения, внесени през последните месеци, е една – да се саботира изграждането на този храм, който благоевградчани чакат от години“, категоричен бе кметът Томов.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене