Корнелия Нинова: Много хора имат нужда от подкрепа, ние сме до тях в болниците

И при първата вълна помагах в столична болница, но тогава не се разбра, призна Нинова

“Време е за алтернатива”, категорична бе Корнелия Нинова по време на участието си в тв ефир на Евроком.

Лидерът на българските социалисти бе категорична: „В последните четири години ние последователно сме опозиция и алтернатива – в парламента, но и като алтернатива. През този период редовно внасяхме алтернативни бюджети, алтернативни предложения по закони, изготвихме „Визия за България“ – стратегически дългосрочен план за управление. Четири години показвахме и показвахме – че сме и опозиция, и алтернативата.“

Тя се аргументира, че още преди две години е била разработена „Визия за България“, с документа на БСП активистите на партията обиколиха цялата страна. „Разговоряхме с всякакви групи от хора. Включихме техните предложения в документи. Имаме основата. Този план не е кабинетен, той е жив – идва от проблемите на хората. Стъпвайки на него, готвим предизборна платформа и управленска програма. Както и алтернативен Национален план за възстановяване и устойчивост“.

По думите й БСП предвижда сериозни промени в здравния модел, в данъчната политика. „Не сме заложили на мандатно мислене, а на стратегическо, държавническо и с години напред – нещо, което трябва да се направи, за да се промени животът на хората“, категорична бе тя.

По повод промяната в БСП, Нинова коментира: „Минахме през четири сложни години вътре в партията. Още преди четири години усетих необходимостта от промяна. Лошото отношение към статуквото и политиката на хората. Решихме да започнем промяната. Когато искаш да промениш България, трябва да започнеш със себе си. Ограничихме мандатите на депутатите до три, за да осигурим приемственост. Максимум два мандата за председател на партията. Нашата партия не е лидерска. Минахме и през пряк избор. Членовете на партията проявиха разум в избора си, избираха пътя на партията. Ние сме готови да започнем от себе си. Бяха трудни години, защото имаше много голяма съпротива“.

По повод Ковид-19, Корнелия Нинова заяви: „Видях болестта от няколко страни – бях болна в тежка форма, с всякакви странични влияния. Излекувах се, но след това – бидейки в болница, виждайки умората и изтощението, питах ги от какво имат нужда. Те ми отговориха, че им трябват само хора. Тогава реших, че когато оздравея, ще стана част от екип, който помага. Затова станах доброволец – санитар. Видях болестта и от другата страна – да обличаш хора, да ги обслужваш. Търсят надежда. Много се изговори, че съм си правила пиар. Не съм го казвала досега, но и при първата вълна се включих като санитар, тогава не стана ясно. Видях го не само като желание да им помогна, но и като личен пример. Третата страна, от която видях ковид – законодателната, политическата. Ако като санитар съм се грижила за 50-60 човека, то като законодател трябва много да се внимава, защото това влияе на милиони. Има нужда да минеш през болницата като доброволец, за да бъдеш отговорен в решенията в парламента, когато натискаш копчето. Виждала съм автоматизирано гласуване, без мисъл. Например предложението да запишем, че ваксините са безплатни и доброволни. Не пожелаха само защото БСП го предложи“.

Председателят на БСП припомни, че  депутати и младежи от левицата са доброволци към болници и РЗИ-та в страната: „Цялата група и партията се включиха на една вълна доброволчестнво, защото в този момент много хора имат нужда от подкрепа“.

Нинова подчерта, че цялата политика и стъпки на правителството по отношение на ковид кризата изглеждат сбъркани: „При първата вълна, правителството се гордееше, че сме с най-малко смъртни случаи. Сега е логично да сме по-подготвени, но изведнъж станахме втората по смъртност страна в ЕС. Пропуснаха лятото – златното време. Мерките им са непоследователни и хаотични, което създава несигурност. Това от своя страна доведе до недоверие. Народът не е виновен за тази ситуация. Основната причина е недоверие към управляващите, породено от хаос и непоследователност.“

Лидерът на левицата бе категорична, че цялото  действие на управляващите е с политически привкус, в зависимост от ситуацията, с желание да се харесат на хората, с поглед към изборите.

„Ние предлагахме преизчисляване на всички пенсии, защото с 50 лева до март, каквото предлагат управляващите, няма да решим проблема с бедността на възрастните хора.  Социалният пакет, който предложихме струваше по-малко от този на правителството и обхващаше не само възрастните хора. Щяха да стигнат до повече хора и по-трайно“, каза още тя.

Част от предложенията на левицата по отношение на здравеопазването по думите на Нинова са – болниците да не са търговски дружества: „Сега се харчат много пари за здравеопазване. Те не минават през парламента, както е редно по закон. Не се пипа обаче моделът. Всяка година НС гласува все повече пари за здравеопазване. Това обаче не води до по-достъпно здравеопазване. Трябва да се промени качествено моделът на здравеопазване. Регионалното разпределение на болниците също е важно, защото има места, където за да стигнеш до болница, трябва да пътуваш по 80 км. Третото – лична здравна карта. Когато се движите с този документ, се разчита всичко от него. Далечната цел е една част от борбата с корупцията и източването на пари. Четвъртото – трябва да има държавна наредба за определяне на заплатите в здравеопазването, за да са сигурни медицинските екипи за основната им заплата и че ще ги задържим в България“.

„В годините назад в управлението на ГЕРБ сме изваждали много случаи на корупция. Обикновено все се казва, че няма пари за нещо. Шокиращо е, че дори в тази криза, продължава да се приемат закони, които са отровено лобистки. Преди седмица в парламента се опитаха да възстановят строителството по Черноморието. Поправката в Закона за обществените поръчки, която толкова искахме да направим – те я отхвърлиха.Мнозинството продължава, дори в тази криза, в която всеки лев е ценен, с практиката си – лобизъм, обслужване на частни фирми, източване на пари от бюджета“, смята още Нинова.

На въпрос за депутатските заплати, тя припомни, че в сегашния парламент няколко пъти БСП е предлагала заплатите да се върнат на нивото на предишния парламент, да се замразят и да не се вдигат автоматично спрямо ръстът на средната работна заплата: „Това ще бъде едно нещо, което бихме записали в правилника. Няма морална логика автоматично да ти се увеличава заплата спрямо средната работна. Няма нито икономическа, нито социална. Почти два милиона и половина хора живеят на прага на бедността. Много упреци съм понасяла, защото статуквото иска да си запази доходите. Смятам, че е неморално и няма обосновка.“

„Отказах да бъда председател на парламента по политически и морални причини. До деня на изборите гарантирахме, ще бъдем алтернатива на управляващите. 1 милион ни подкрепиха. Не мога да си представя, че за една нощ ще кажеш на тези хора, че сме се договорили. Имаше хора при нас, които искаха да го направят – имаше такава група в БСП. Политическите причини – разделителната линия между ляво и дясно. Има много примери в Европа, където десни и леви се събраха, заличиха си идеологическите различия в политиките, и загубиха и двете страни. Родиха се крайно десни и леви партии. Имаше опасност да вземат превес. За нас програма, идеология са най-съществената част от образа на една партия“, каза още председателят на левицата.

Нинова открои, че по време на първата криза с коронавируса през пролетта е била създадена комисия, която да следи как се изразходват средствата за борба с болестта: „Много милиони се наляха в кризата, но никой няма никаква представа как и къде се харчат тези пари. Тази комисия се е събирала само веднъж. Настояваме категорично за отчет на всяка стотинка за средствата, изразходвани в кризата – как са стигнали до хората.“

По повод срещите й с посланици на страните от ЕС, тя заяви: „Много ползотворна среща, над 2 часа говорихме. Интересуваха се от мерките за борба с кризата, какво предлагаме ние от БСП. От предложенията ни по бюджета, обсъдихме и европейския бюджет. Обсъждахме Планът за възстановяване и устойчивост, според който България има възможност да получи сериозно финансиране – за какво биха послужили добре тези пари за България. Темите за Република Северна Македония“.

По повод президента и отношенията на БСП с него, тя заяви: „Виждам, че се тече такава кампания за противоречия. Имаме принципни отношения – не се месим, не оказваме въздействия върху решенията му. Той е президент на всички българи. Винаги, когато сме имали съвпадения в позициите, сме го казвали. Отстоявали сме едни и същи политики. Имаме сме и различни позиции и честно и публично сме ги изявявали.“

По повод отцепниците от БСП и учредяването на нова партия, Нинова коментира, че това няма от окаже влияние върху изборния резултат на левицата и че това е предателство към членовете на БСП.

„Нашите предложения за промяна на България с грижа за хората ще се реализират в следващия парламент, когато народът ни даде доверие да имаме мнозинство“, категорична бе Нинова.

„Хората да имат оптимизъм, да вярват в себе си. Да сме по-единни. Заедно можем да преодолеем всичко, каквито и трудности да се изправят пред нас. Бъдете здрави“, заключи Нинова с обръщение към зрителите.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене