Без категория

С танца паневритмия хиляди посрещат утре Лятната нова година на Бъбрека

паневритмия

Хиляди последователи на учителя Петър Дънов от страната и чужбина, и още толкова туристи се събират утре на Седемте рилски езера. Те са избрали това магнетично място и всяка година по това време те идват, за да посрещнат Лятната нова година. Хората от Бялото братство са направили своя лагер край старата хижа „Седемте рилски езера“, опънали са десетки палатки и са тук от месец.

Утре сутрин дъновистите стават рано, още по тъмно и посрещат на молитвения връх изгрева на слънцето. Изкачват се на хълма и с дясна ръка към слънцето, те му отдават своята почит. След това хиляди се насочват към местността Сухия чал, близо до езерото Бъбрека, където започва танцът паневритмия.

Облечени изцяло в бяло, дъновистите правят три кръга, а жива музика от струнен оркестър и хор, разположени в средата на кръговете, оглася местността. Танцът продължава около 2 часа.

паневритмия

Според вярванията им на 19, 20 и 21 август тук се събират висши слънчеви същества. С тези танци те обединяват в себе си музика, поезия, движение и мисъл в хармонично цяло.

Освен множество представители на Бялото братство, в района на езерата има и голям наплив на туристи. Някои от тях се включват в танца, други са само наблюдатели. Голяма опашка се извива в почивните дни и по време на празника на лифта над Паничище. Някои от туристите се качват с лифта, други пеша, а трети пък ползват няколкото джипове, които чакат близо до лифта. Лифтът улеснява качването до езерата и все повече туристи предпочитат това вълшебно място. Това обаче си има и своята негативна страна. Изчислено е, че в най-активните дни през юли и август на езерата се качват по 6000 души на ден. Заради по-лесния достъп с лифта замърсяването на природата е налице и за съжаление все повече боклуци се виждат навсякъде. Често могат да се видят представителите на Бялото братство с найлонови торбички да събират боклуците на тези преди тях.

Това уникално място си заслужава да се види, който го е видял, се влюбва завинаги в него, но дали ще се запази?

www.agencia.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене