Кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов: От всички нас зависи да се справим с епидемията

Кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов за противоепидемичните мерки, болницата в Гоце Делчев и необходимостта от съпричастност, дисциплина и отговорност.

Още не е добра обстановката и не трябва да има успокоение, трябва да се спазват всички изисквания, които се поставят от Националния оперативен щаб (НОЩ).  Ние изпълняваме тези изисквания-спазване на дистанция, дезинфекция и маски на лицето, когато сме с повече хора. Това заяви кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов.

Другото, което се препоръчва, е да няма масови събирания. Сега, по повод празниците, трябва да се ограничим  в т.нар. “тесен семеен кръг“. Трябва да се съобразяваме с това, което ни което ни съветват  здравните власти. Ако има съпричастност и от двете страни – както от здравните власти,така и от населението, от гражданите, по-бързо ще се преодолее проблема.

Все още върви това недоверие, че едва ли не няма такова нещо, това е измислено…Умират хора. Това е сигнал и  ако искаме да живеем, трябва да се пазим и да спазваме дисциплината. Също така трябва да има самоконтрол и контрол. Когато някой не спазва правилата трябва да му се обърне внимание, че всичко това е свързано с нашия живот.

Няма толкова хора специалисти, лекари, които да ни посрещнат ако целият град пламне или ако околията пламне…Болницата ни е една, няма къде да отидем. Затова трябва и ние с ежедневните си постъпки и действия да помогнем на медиците в болницата.

Полагаме всякакви усилия за подсигуряването на болницата с предпазни средства, медикаменти, лекарства. Също така и докато работеха училищата, детските градини, социалните центрове, прави се на обществените места необходимата дезинфекция. Но, ние  сме 20-хиляден град, общината ни е 35 хиляди, без съпричастността на всички тези хора, болницата е като цяло със 150 места….

Не мога да не споделя и да не изразя уважението си към хората, които работят в болницата в Гоце Делчев-лекарите, медицинските сестри, санитарите, в тези трудни 7-8 месеца, в които  някои от тях не са ползвали отпуск и работят за да спасяват човешки животи. Прави им чест. Тази съпричастност,  която се появи от гражданството, от общините и от хората в района трябва да продължи, защото те ни са много ценни. В този труден момент тяхната дейност и  това, което правят е жизнено важно за всички нас.

Трябва да продължим с благотворителността, както от общините, така и от гражданите и от институциите, защото все още има хора и фирми, които въпреки призивите на община Гоце Делчев и на Общинския кризисен щаб  и въпреки това, че разполагат със средства, не отреагират в този труден момент.

До момента общината, заедно със събраните от Общинския щаб  благотворителни средства, е инвестирала близо 100 000 лева в справянето с епидемията. Те са инвестирани като подкрепа за болницата и за събития и мероприятия, които са реализирани на територията на цялата община от хигиенна и от профилактична гледна точка.

При  необходимост, община Гоце Делчев има готовност да се прехвърлят средства и от други пера, с които да може да се подпомогне болничната дейност.

С подкрепата на гражданството, на фирмите, ще успеем да преодолеем кризата, тъй като се набра опит и защото без сами да влезем в проблема и да намерим решение, трудно ще се намери някой отвън който да ни реши реалните проблеми. За това, призовавам и от името на кризисния щаб, всички за съпричастност, за подкрепа. Проблемите, на които трябва да се отреагира, са ясни.

Има осигурени лекарства в момента в самата болница. С оглед на това, че са претоварени работещите в болницата, трябва много стриктно да спазваме мерките, които са определени и от НОЩ, и от ОКЩ.

Основните компетентни органи, които имат правомощията да осъществяват контрол това са РЗИ и полицията.

Ние ги подпомагаме, участваме в съвместни проверки, гледаме да реагираме на всеки един проблем . Разчитаме много на полицията, които са оторизиран орган и имат респект. Също така и на РЗИ,  чиито служителите  за съжаление,  не са много за района, които  да проявят нужните отговорност и контрол. Ние ги подпомагаме в цялостната им дейност и ще продължим да ги подпомагаме, защото без контрол няма да се получат нещата.

Затова просто всеки трябва да прояви нужната дисциплина. Нека да минем зимата, да минем през всички тези проблеми, живот и здраве да стигнем пролетта… вече и ваксина има, ще се даде възможност на всички хора в рамките на годината да могат да се ваксинират, така че да проявим дисциплина, сега е момента.

За първи път след толкова години попадаме в такава ситуация, в мирно време получихме епидемия, вирус, който трябва по някакъв начин да го преодолеем. Имало е и по-трудни времена в България. Сега поне има някакви правила, някакъв  ред, по които има  възможности  да го преодолеем. Но зависи от всички нас!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене