Бонуси за работещите на първа линия до края на пандемията

От 1.11. със задна дата и професионалистите по здравни грижи, които са към общопрактикуващи лекари, ще получат по 360 лв. месечно. Тези мерки и всички финансови мерки за работещите на първа линия ще получат своята устойчивост и от 1 януари и ще продължават до края на пандемията, обясни председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

„Продължаваме да работим с НЗОК и МЗ и до края на година трябва да бъде подписан анекса, като разговорите ще продължат в здравно министерство“, увери той.

БЛС ще има представител в НОЩ, за да настоява да не се разхлабват мерките. Това би било рисковано за здравната система след празниците, посочи още д-р Маджаров. Той призова всички да бъде по-зрели по отношение на пандемията. „Имаме необходимост да задържи темпа на запълване на болничните легла, особено на тези за интензивно лечение. Ако не бяхме задържали този темп – не намаление, а само задържане на бройката, качеството на здравеопазване неминуемо щеше да падне още повече, защото ние страдаме от това, че не можем да лекуваме другите си пациенти, както и, че практически не можем да приемаме повече. Ако продължи по същия начин да расте така броят на заболели в болни, ще се стигнем до тези случки, за които чувахме пролетта в Италия и други държави, при които трябва да вземеш решение на кого да спреш апарата, за да интубираш друг.”, каза д-р Маджаров.

Той посочи, че тази зима ще бъдем заедно със семействата си в по-тесен кръг, както беше на Великден. „Не бива да допускаме повече случаи на пациенти, които не могат да бъдат приети в болница и разкарвани с линейки“, каза д-р Маджаров.

„Ако имаме 7000 в болници, останалата част 90-100 000 също тежат на здравната система, и имат нужда от помощ непрекъснато. „, посочи той.

Минимум една седмица след новогодишните празници да бъдат удължени мерките, смята и управителят на НЗОК проф. д-р Петко Салчев. „Тогава съвпадат и други седмици и не бива да натоварваме системата”, обясни той.

От БЛС подкрепят и приравняването на антигенните тестове към PCR –те. Здравният министът посочи, че очаква работната група да приключи работа да края на седмицата, а след това на 21-и да издаде заповед „След това НЗОК и информационно обслужване ще предприемат необходимите организационни действа, за да може това да се случи. Антигенните тестове, които закупуваме и разпределяме до всички части на държавата ще бъдат безплатни за гражданите. Ако експертите дадат техните препоръки, те да бъдат основание да налагане на изолация на положителни и карантиниране на техните контактни на първи ред, това ще бъде направено”, каза проф. Ангелов. Той смята, че това ще повиши епидемиологични контрол в страната.

„Ще положим всички усилия да управляваме кризата с разум”, подчерта проф. Ангелов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене