Учениците на ротация в школата до пролетта

Дистанционното обучение ще продължи до пролетта, а учениците ще се връщат в класните стаи на ротационен принцип. Това стана ясно от думите на просветния министър Красимир Вълчев пред Канал 3, който обясни, че очаква сегашната ситуация да продължи до април-май.

„Ние не можем да си позволим да затворим децата до тогава. Те трябва да се върнат в класните стаи, дори и за една -две седмици. Не мисля, че ситуацията през следващите месеци ще позволява трайно пълно връщане на всички ученици до пролетта. По -скоро вървим към това да имаме вариант, при който да позволим частично връщане и редуване на класове, които са по-важни.“, каза той. Вълчев обясни, че най-неефективно е ученето в електронна среда за малките ученици, тъй като при тях взаимодействие с учителите трябва да бъде пряко. Той посочи, че според изследванията колкото по-малки са учениците, толкова по-малко са заболелите учители и ученици.

Още в края на миналия месец просветният министър коментира, че след Нова година очаква в клас да се върнат малчуганите от начален етап, а останалите да се редуват. Следващата седмица в четвъртък предстои да бъде взет решение за кои ученици на 4-и януари школата ще отворят отново врати за присъствено обучение.

До края на следващия месец пък трябва да бъдат доставени около 25 000 устройства, с които по думите на Вълчев трябва се обезпечи участието в онлайн уроците на най-проблемните училища. Той посочи, че около от държавния бюджет са насочени към 50-60 млн. лв. за борбата с коронавируса, от които около 85% са за допълнително оборудване за дистанционното обучение.

По отношение на предстоящите изпити министърът обясни, че такива ще се проведат за 7-и и 12-и клас. Ако сред кандидат-гимназистите или зрелостниците обаче има болни или контактни, към момента от МОН не предвиждат алтернативен изпит, защото няма как да бъде равнопоставен на първия. По думите на Вълчев всяка година имало такива случаи. За тях се обсъждала възможността да се използват резултатите им от вътрешното оценяване.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене