Разследващи с фрапиращи данни за грабежите и богатството на арестуваните ало барони СНИМКИ

Ръководителят на групата е имал основно участие. Той е набирал както жертвите, така и мулетата

Шестима души са задържани при съвместна специализирана акция срещу телефонните измами, която се е провела на територията на България и на Румъния в четвъртък. Това съобщи пред журналисти и.д. ръководител на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова.

Сред задържаните е и ръководителят на групата.

Трима души са арестувани в хостел в центъра на Букурещ, а други трима, мулета – в Перник и София.

По думите на Маджарова, специфичното в случая е, че технологичният процес е бил изнесен в Румъния. Чрез мулета парите са били превеждани от България към Румъния и после са връщани отново в България. Размерът на нанесената щета е над 150 000 лв. Жертвите са в България. Те са набелязвани на случаен принцип.

Картите в телефоните на измамниците са на румънски оператор. „Точно по тази причина технологичният процес е изнесен в Румъния”, посочи Маджарова.

Ръководителят на групата е имал основно участие. Той е набирал както жертвите, така и мулетата. „Жертвите ще станат повече. Извършителите на престъплението – също”, подчерта тя.

Групата е действала от 2019 г. Работела по класическата схема – разкриване на телефонна измама с обаждане от „полицай”.

„Живеят в луксозно обзаведени жилища и карат скъпи автомобили. Имаме осем пострадали за момента, но има доказателства и за други”, добави Маджарова.

Специализираната прокуратура е възложила на ДНСК проверки на недвижимите имоти, собственост на обвиняемите, тъй като лицата са без трудови доходи.

Ръководителят на измамниците е българин. Лицето не е осъждано.

Сумите, които са искали, са различни. В някои от случаите жертвите са давали пари и ценности. Около 30 000 е най-голямата сума, която са успели да измъкнат от една от жертвите си.

От тримата задържани в гр. Букурещ са иззети лаптоп, 84 СИМ-карти и 10 телефона, с които са били набирани произволни български стационарни телефони. На българска територия са претърсени 12 жилища, ползвани от участниците в групата, част от които луксозно обзаведени.

Намерени и иззети са 75 телефона, 25 СИМ-карти, картодържачи, газов пистолет, златни накити, пари, документи, както и 12 автомобила.

Шестимата задържани са привлечени в качеството на обвиняеми и с постановления на прокурор от Специализираната прокуратура са задържани до 72 часа. На 12 декември 2020 г. в Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за определяне на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за всеки от тях.

Предстои задържаните в Република Румъния обвиняеми за участие в престъпната група да бъдат предадени на българските власти за довеждането им пред Специализирания наказателен съд.

Blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене