Без богомолци на литургията във Витлеем на Бъдни вечер

Литургията за Рождество Христово във Витлеем на Западния бряг, на който по традиция присъстват стотици палестински и чуждестранни богомолци, тази година ще бъде отслужена при закрити врата заради ограниченията, свързани с коронавируса, обяви днес палестинският президент Махмуд Абас, предаде Франс прес.

По традиция литургията в полунощ на Бъдни вечер се отслужва в църквата Света Екатерина, която е до базиликата на Рождество Христово, издигната на мястото, където според вярванията се е родил Исус Христос.

Сега на литургията ще присъстват само духовни лица. Тя ще бъде излъчвана по телевизия „Палестина Ти Ви“, която се гледа в целия свят.

В началото на седмицата Палестинската автономия въведе повторна карантина в някои райони на Западния бряг и удължи вечерния час с цел борба с разпространението на заразата.

На 5 декември светлините на голямото коледно дърво във Витлеем бяха запалени в центъра на града, без присъствието на публика на събитието.

Палестинското министерство на здравеопазването обяви, че на Западния бряг има 78 000 случая на зараза от началото на пандемията и около 740 починали.

Източник: БТА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене