Сачева: Антикризисните мерки са достигнали до повече от 300 000 заети лица

Антикризисните мерки са достигнали до повече от 300 000 заети лица и над 15 000 работодатели, посочи социалният министър при връчването на наградите на форума „Работодател на годината“, който се провежда за 17-та поредна година oт Агенцията по заетостта (АЗ). По думите ѝ от април до момента по мярката 60/40 са преведени над 585 млн. лева за запазване на 250 000 работни места.

„Без взетите от правителството мерки безработицата щеше да е с 3,6% по-висока. Показател за добра работа е и, че през тези месеци броят на постъпилите на работа е със 17,7% повече в сравнение с 2019 г.“, каза още Сачева.

Тя посочи, че през последните 10 месеца мярката 60/40 се е превърнала в основен фактор за намаляване на негативното въздействие на Ковид кризата върху пазара на труда и за съхраняване на 100% от дохода на работещите в най-засегнатите компании. Тя допълни, че мярката гъвкаво се преструктурираше така, че да отговаря на динамично променящите се обстоятелства. Социалният министър и даде пример със сектори като ресторантьорство и транспорт където мярката стана 80/20. „За да отговорим на втората вълна, създадохме проекта „Запази ме“, който дава право засегнатите работници да получават компенсация от 24 лева за всеки ден на неплатен отпуск“, допълни тя.

Тазгодишното издание на наградите на АЗ се отличава с това, че наградените са, не само доказали се работодатели, които са запазили служителите си в условия на пандемия, но и са разкрили нови работни места.

Министър Сачева връчи награди в две категории – „Работодатели със значим принос за осигуряването на заетост на безработни лица на регионалния трудов пазар” и „Успели заедно”. В първата категория приз взеха – „Рила-Боровец” АД, които са запазили 235 от работниците си и са наели нови 40, „Язаки България“ ЕООД, оставили на работа 2 789 човека и назначили нови 130 и „Албена” АД, които са спасили работните места на 1 877 служители и са взели на работа още 355 безработни. Във втората категория министър Сачева награди „Металагро” АД, които са се доказали в приобщаването към заетост на трайно безработни.

В заключение тя благодари на Агенцията по заетостта и нейните служители на първа линия за добрата работа в тези тежки условия и подчерта, че създаването на онлайн услугите на агенцията е дало възможност за по-бърза и адекватна реакция и е защитило правата на хората в извънредна ситуация.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене