Здравният министър Костадин Ангелов настоя, че към този момент няма решение за отваряне на детските градини и ясли на територията на страната

„Не се готвим да отворим детските градини, данните, които представяме, не ни водят в тази посока. Остават още 4 дни от седмицата. Ние ще го вземем или няма да го вземем“, посочи той по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб в Министерския съвет.

„Непредвидимо протича ходът на заразата тази есен, тепърва предстои зимата. Нека да не се отказваме по средата на пътя, остават само 10 дни до 21. Ние сме тук, протягаме ръка към всички българи, нека за тези 10 дни ако може да загърбим политиката, политическите пристрастия и обвинения, а да се съсредоточим в целта, която преследваме, да овладеем епидемията, и да прекършим гръбнака на този невидим враг, с когото се борим“, призова министърът.

От думите му стана ясно, че хората са разделени по отношение на отварянето на детските градини.

„Едни отричат вируса, едни ни критикуват, други ни винят, че мерките са ни либерални и искат да затягаме още. Вероятно всеки един от тях е прав, но трябва да намерим баланс, който е много крехък. Виждате какво става в Европа, дават се едни мерки, обещания, но вирусът опровергава всяко едно твърдение. Всички сбъркахме, затова се предпазвам от категорични мнения, следим ситуацията в ЕС и по света“, допълни здравният министър.

Според него забраната на САЩ за износ на ваксини е тревожен факт, но Европейската комисия е договорила близо 2 млрд. бройки, за България има гаранция че ще получи количествата, които е заявила.

„Не се очакват забавяния в доставките, но се чака разрешението за употреба на ваксината на „Пфайзер“, коментира Ангелов.

Голяма част от българските граждани вярват на лекарите ни, зарадва се министърът.

„Имаме амбицията да помогнем на всички медици, които ще бъдат заети в процеса с ваксинирането, за да не се налага да търсят информация и да четат“, посочи още той.

На свой ред главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев изнесе данни за борбата с коронавируса у нас.

По неговите изчисления – 14-дневната заболеваемост от вируса в България е 554 на 100 хил. население, на 9-то място сме в ЕС и на трето място на Балканите. 14-дневната смъртност – 27,5 души на 100 хил. население, което ни отрежда второ място в ЕС.

„Но хубавото е, че в момента се бележи последните 10 дни крехка тенеденция за намаляване на общия брой на смъртните случай. Това не трябва да притъпи бдителността ни“, настоя Кунчев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене