Проф. д-р Кр. Гигов с корени от Кресненско, дядо му участвал в аферата „Мис Стоун”

Шефът на Националния щаб за имунизация срещу Ковид-19 проф. д-р Кр. Гигов с корени от Кресненско

Здрави родословни корени свързват с Пиринско проф. д-р Красимир Гигов, който преди дни оглави Координациoнния съвет за изпълнение на Националния план за ваксиниране срещу Covid-19. Това установи проучване на в. „Струма”. Проф. Гигов е роден е на 25 юли 1943 година в гр. Русе, завършва висше медицинско образование – ВМИ, гр. София, през 1969 г., заемал е ключови постове в системата на здравеопазването, а в момента е генерален директор на БЧК. Коренът му п

о бащина лишния обаче тръгва от запустялото днес кресненско село Влахи.

За родоначалник на фамилията се приема харамията и комита Руйчо. След него синът му Стоян и внукът Илия се изявяват като едни от будните хора във Влахи. Двамата стигат до Божи гроб, откъдето се връщат като хаджии. Те са сред основните радетели в селото да се открият училище и църква през 1844 г. Синът на Стоян Руйчев Григор Хаджиилиев-Гигата /оттам и фамилията на наследниците му става Гигови/ до освобождението е съветник в Мелнишка кааза и като сподвижник на войводата Яне Сандански участва в аферата по отвличането на Мис Стоун. През Балканската война се включва като доброволец във военните действия с Македоно-одринското опълчение, а след освобождението става кмет на Влахи.

Той дава добро образование на бащата на Красимир Гигов – Борис Гигов. 40 години той работи като инспектор и главен ревизор в БНБ, при всеки сгоден случай се прибирал в Кресненско, водел често и свои приятели, с които устройвали вечеринки в местното читалище. Сред приятелите му бил и разстреляният през 1942 г. Антон Попов.

БОРИС САНДАНСКИ

struma.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене