Вяра: Стотици в Дупница настръхнаха срещу „Рила газ”, улиците „Прогона” и „Даскал Христо Тодоров” разкопани, дупките като лунни кратери, прахоляк дави децата

Ангел Стоев

Ина Михайлова: Безобразие, чупим си колите в дупките, които оставиха, гълтаме прах

Гастарбайтерката Надежда Тренчева: Децата не могат да стигнат до детската площадка в района на блоковете

 Комшии на Първан Дангов: Защо си трае – или след като асфалтира своята улица, забрави задълженията си на независим общински съветник

Стотици жители на Дупница са настръхнали срещу „Рила газ” заради разкопаните улици на града. Дупките, неравностите и вълмите от прах по тези улици създават усещане за лунен пейзаж и никой не може да накара дружеството да изпълни законовия си ангажимент –  пълно възстановяване на уличните настилки и отстраняване на всички последици от изграждането на газопреносната мрежа.

разкопана улица

Там, дето са стъпили строителите на „Рила газ”, районите изглеждат така, сякаш в тях са водени бойни действия. Дупките по някои от тях са повече, отколкото по улиците в сирийските градове, където падат бомби, правят сравнение дупничани.

И сочат като пример ул. „Прогона”, през която хората минават на път за Гробищния парк. Заради бездействието на ръководството на „Рила газ” и небрежността на негови строители тя се намира в незавидно състояние – прашна, разкопана, пълна с дупки.

След като „Рила газ” разкопаха улицата, трябваше да я асфалтират и приведат в предишния й вид. Сега си чупим колите в дупките, които оставиха, освен това гълтаме прахта по нея”, възмутена бе Ина Михайлова, която има хранителен магазин на ул ”Прогона”.

„Улицата е прашна, разкопана, просто нямам думи”, присъединява се към нея Петър Каменов, който също живее тук. Близо до улицата има жилищни блокове и детска площадка. „От тези разкопани улици децата не могат да стигнат до детската площадка”, дава друга посока на недоволството Надежда Тренчева. Тя работи в Италия, но през лятото се прибира в Дупница и не крие разочарованието си от това, което вижда тук. С нея беше и внукът й Ники Тренчев.

Освен на улица ”Прогона”, газифициращото дружество си е оставило ръцете и на ул. ”Даскал Христо Тодоров”. 75-годишният пенсионер от ЗИО –Дупница Ангел Стоев не крие негодуванието си от разкопаването на улицата, на която живее. „Не знам към кого да се обърна.

Не искам тук да разкопават и да слагат тръбата за газификация. Аз исках да я сложат от другата страна, където ми е кухнята” , казва Ангел Стоев. Негова съседка на същата улица е пенсионерката Павлинка Костадинова.

Възрастната дама също не знае към кого да се обърне по проблемите, свързани с газификацията на града. Тя се вълнува дали може да се откаже от газифицирането, но не знае към кого да отправи въпроса си. „Не може насила да ни газифицират”, смята тя и подозира, че умишлено не се осветлява законовият начин, по който може да се спре дружеството, защото ще се засегнат мощни интереси.

В район „Подина”, близо до бившата баня, живее и бившият кмет на Дупница Първан Дангов. „Първан Дангов асфалтира улицата, на която живее, когато беше кмет на града. Благодарение на Мая Манолова той беше назначен, уж временно, за директор на Областната агенция по безопастност на храните –Кюстендил.

През цялото време, докато правителството на Пламен Орешарски беше на власт, правеше проверки на млекопроизводители, хлебари, и други, само и само да се прави на велик и да показва, че мисли за здравето на децата и своите съграждани. А къде е сега? Защо не се интересува за проблемите на хората. На тези свои съграждани, които живеят на разкопаните и полузакопани улици.

Дангов

Или може би си пази мястото, защото неговата любимка, която той нарече преди време Сестра Галева, вече не е зам.-председател на Народното събрание? Къде е сега другарят Дангов да защити интересите на своите избиратели като независим общински съветник, който гравитира около общинските съветници от БСП и инж. Владимир Владимиров?”, питат читателите на най-четения вестник в Югозападна България ”Вяра”.

Снимките:

1 Ангел Стоев живущ на улица „ Даскал Хрисот Тодоров”

2 Първан Дангов

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене