Д-р Трифон Вълков: Възможно е да се чувстваме неработоспособни до 10 седмици след преболедуване на COVID-19

„Установяваме, че при все повече хора, които са преболедували коронавируса се развива летаргичен синдром, който продължава до 10 седмици след оздравяването на заразения пациент“.

Това каза в ефира на ТВ Европа д-р Трифон Вълков, който е преподавател в Катедра „Инфекциозни болести“ в Медицинския университет в София и лекува пациенти в Инфекциозна болница.

Спрямо опита с хиляди заразени с COVID-19 пациенти, д-р Вълков споделя, че в момента вируса е със стабилен и новозаразените ще имат имунитет към него от 7 до 10 месеца. Инфекционистът добави още, че лечението с кръвна плазма и медицинският препарат „Ремдисивир“ оказват влияние върху протичането на заболяването само, ако бъдат използвани в първите дни след заразяването на болния с COVID-19.

Д-р Вълков каза още, че заразното състояние на болен от COVID-19 е в първите дни след като той приеме вируса и все още няма изразени симптоми и продължава от 5 до 8 дни след тяхното изразяване. Инфекционистът заяви също, че преболедувалите вируса няма да усетят странични реакции при ваксиниране и е хубаво да направят това срещу повторно заразяване от 5 до 7 месеца след като са оздравели от него.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене