Националния печат

печат

В. „Труд“

Платиха 303 000 лв. на пострадали от бавно правосъдие     

Над 303 000 лв. е платило Министерството на правосъдието на жертви на бавно правосъдието само за първите шест месеца на годината.

Това става ясно от искане на министър Христо Иванов сумата да бъде преведена в бюджета на ведомството.

Министерството не плаща всички компенсации за бавно правосъдие, а само на хората, които са се съгласили да получат до 10 000 лв.

Лихвите на жилищните заеми не са мръднали след 23 юли            

Жилищните заеми нито са поскъпнали, нито са поевтинели след влизането в сила на промените в Закона за потребителския кредит на 23 юли, става ясно от анализ на финансовия портал “Моите пари”, направен за “Труд”. Въпреки отпадането на някои такси и въведения нов модел на лихвите, годишният процент на разходите (ГПР) по стандартните продукти във водещите банки остава непроменен.

В.“Монитор“

Арестуваният варненски кмет с незаконна колекция от антики

Кметът на район „Младост” във Варна Христо Христов, който бе арестуван преди 5 дни при акция на ДАНС, е държал незаконно антики, но няма данни да е участвал в банда за имотни измами, както твърди прокуратурата. Това констатира късно в събота специализираният наказателен съд.

При операцията на родното ФБР по разбиването на групата за имотни измами бяха тарашени офиса и дома на районния управник.

Марио от дома в Белоградчик спаси още един живот

Как се става герой два пъти, и то докато още си малък? Отговор на този въпрос най-добре може да даде Марио от дома в Белоградчик. Той е момчето, което преди време рискува собствения си живот и спаси дете, паднало в дълбока пропаст. Оказва се обаче, че съвсем наскоро съдбата отново е изправила Марио пред ново предизвикателство. Докато почивал на море с децата от дома, негов приятел паднал от водно колело и щял да се удави, ако Марио не му е помогнал, разказа Нова телевизия.

В. „Сега“

Партиите ще заложат на стари водачи в кандидатските си листи

Партиите ще разчитат най-вече на старите си водачи на листите от изборите през м.г. ГЕРБ и БСП до голяма степен ще ги повторят. В събота Националният съвет на БСП определи първите позиции в 29 избирателни района, като новият лидер Михаил Миков заложи изцяло на хора на предшественика си Сергей Станишев. Социалистите за разлика от формацията на Бойко Борисов обаче подменят изборните райони на някои от водачите си заради проблеми с местните структури, които не искат „парашутисти“.

Делата за обезщетения за падналия асансьор в „Майчин дом“ се протакат

Трите граждански дела за обезщетения заради падналия асансьор в „Майчин дом“, които пострадали при инцидента жени водят от близо 4 години, няма да приключат скоро. Това показва проверка на „Сега“ в електронното деловодство на съдилищата. Инцидентът в университетската АГ болница стана на 2 март 2010 г. При него сериозно пострадаха 8 души, 6 от които жени в напреднала бременност, но само три от тях заведоха граждански дела за причинените им вреди.

В. „Стандарт“

Инвестиция в злато по-изгодна от депозит

До края на годината инвестициите в злато ще бъдат малко по-изгодни от банковите депозити. В момента за новите срочни влогове със срок от 6 до 12 месеца средната лихва на пазара у нас се движи около 3,43%, показват данните на БНБ. В същото време, ако ситуацията на световните финансови пазари остане каквато е в момента, цената на златото ще нарасне с поне 5%, смята управителят на „Тавекс“ Благовест Белев. „Ако нещата са спокойни, можем да очакваме, че при златото ще има ръст, но той ще бъде в рамките на 5 до 10%“, казва той.

63 призраци в наша яхта

Яхта с 63 полумъртви от глад и жажда бежанци задържа Гранична полиция край Шабла. Бегълците от Афганистан и Сирия били наблъскани като сардели в десетместната лодка. Те едва се държали на краката си и изглеждали като призраци. По чудо с такъв товар съдът не е потънал, коментираха морски вълци. Нелегалните, сред които 18 жени, 16 деца от 3 до 12 години и едно бебе, били натоварени в Истанбул от двама турци.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене