България и Молдова засилват двустранното сътрудничество

Външните министри Аурелиу Чокой и Екатерина Захариева подчертаха значението на засилването на диалога по въпроси от общ интерес в молдовско-българските отношения и необходимостта от ефективно сътрудничество в телефонен разговор. Това стана ясно от съобщение на държавната информационна агенция Молдпрес с препратка към пресслужбата на МВнР.

Захариева и Чокой обсъдиха редица въпроси от съвместния дневен ред на двете страни, като се договориха да продължат работата на ниво експерти в индустрията с цел укрепване на двустранния диалог и възобновяване на контактите на високо ниво. В тази връзка молдовският министър на външните работи изпрати покана до българският вицепремиер да посети Република Молдова. Поканата беше приета.

По време на разговора ръководителят на молдовската дипломация благодари на българската страна за постоянната подкрепа, оказвана на европейския курс на Република Молдова, както и за съдесйствието относно продължаване на реформите, включително помощта за борба с пандемията COVID-19.

Аурелиу Чокой и Екатерина Захариева подчертаха ролята, която играят етническите българи в Молдова в развитието на двустранните молдовско-български отношения, приветствайки проектите за развитие, реализирани от Република България, по-специално в областта на образованието, културата и научните изследвания, отвореността на българската страна за подкрепа на модернизацията на Молдова и подкрепа българската общност.

В резултат на това страните се споразумяха да засилят отношенията на сътрудничество, за да използват съществуващия потенциал, който е значителен, включително в рамките на регионалните организации и форматите за многостранно сътрудничество.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене