Connect with us

Новини

Напредъкът по икономическите мерки в подкрепа на бизнеса беше отчетен на работно съвещание при премиера Борисов

Published

on

Положихме много усилия и за радост колегите от Европейския банков орган разрешиха българският бизнес да ползва този мораториум и да отложим плащането на лихви или главници по кредитите в следващите месеци, докато трае пандемията. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на работно съвещание в Министерския съвет с членове на правителството. Министърът на икономиката Лъчезар Борисов потвърди, че това е важна и очаквана мярка от бизнеса. „При предния път бизнесът разсрочи над 9 млрд. лв. свои кредити. Считам, че това е една от най-силните икономически мерки. Благодаря на колегите от БНБ, които бяха в комуникация с Европейския банков орган и се стигна до това решение. Към момента очакваме насоки съответните документи от Асоциацията на търговките банки, които да бъдат предоставени в БНБ за одобрение“, заяви още министърът на икономиката.

Министърът на финансите Кирил Ананиев изтъкна, че изключително много нараства доверието на световните и европейските финансови институции по отношение на България. „Тази година се случиха няколко неща, които за нас са чест и гордост, че се постигнаха“, отбеляза Ананиев. Той беше категоричен, че страната ни изпълнява ускорено всички мерки, поети като ангажимент, за да може по-бързо да се осъществи конвергенцията и да влезем в еврозоната. Министър Ананиев посочи още, че България прави най-добрата емисия на дълг за тази година. „2 милиарда и 500 милиона взехме заем при най-ниските нива на обслужване на дълга и това се призна от всички международни финансови институции. Освен, че влязохме в ERM II, знаете, че станахме член и на Банковия съюз – това също е едно голямо признание за България. И не на последно място ние участваме редовно в заседанията на Еврогрупата. Нашето мнение се чува от държавите членки на еврозоната – на всяко едно заседание на Еврогрупата присъства и министърът на финансите на Република България“, заяви още Ананиев.

В рамките на работното съвещание министърът на икономиката Лъчезар Борисов докладва също за напредъка по отношение на мярката за ликвидност на засегнатите сектори от противоепидемичните мерки, която се изпълнява с помощта на НАП. „Мярката е изключително бърза, кандидатства се в рамките на седмица и в кратки срокове средствата трябва да стигнат до бизнеса“, добави министър Борисов. Той потвърди също така, че отложената за кратко мярка за т.нар. големи малки компании с оборот над 500 000 лв. отново ще продължи и скоро ще бъде отворена.

От своя страна вицепремиерът Томислав Дончев напомни, че тази вид подкрепа е с европейски средства и добави, че ще бъде осъществена чрез системата ИСУН, като целта е процедурата да бъде максимално олекотена и подкрепата да стигне бързо до компаниите, засегнати от ограничителните мерки заради пандемията. Вицепремиерът напомни, че чрез Европейския социален фонд се оказва подкрепа и за заетите. „От началото на следващата година ще се продължи и с други мерки за активна подкрепа. Това не е причина ние да изоставяме основните си приоритети, ще продължим с инвестиционни мерки, които подпомагат компаниите да си подобряват материалната база, машинното оборудване. Още от началото на следващата година ще се въведат мерки в подкрепа на иновациите и авангардните научни изследвания“, заяви още вицепремиерът Томислав Дончев.

Новини

Три земетресения регистрирани в България тази нощ

Published

on

Три земетресения на територията на България регистрира Европейския сеизмологичен център през отминалата нощ. Най-силно са усетени от жителите на Шумен и съседните селища, информира “24 часа”.

От сайта на сеизмологичния център става ясно, че трусовете са били три на брой. Първият е регистриран в 23.29 ч. с епицентър между селата Радко Димитриево и Ивански, вторият – в 23.47 ч. в село Дибич и третият, близо до Шумен, в 00.06 ч. с магнитът 3,3, отчита БАН.

Земетресението било усетено в Нови пазар, Каспичан и Велики Преслав. Хората описват земетресението като експлозия и твърдят, че е било мощно в района на епицентъра.

“Беше мощно, а да е толкова от 3 нагоре, трябва да е като вятър духна и страшно”, “Помислих че нещо падна от горния етаж”, коментират граждани в социалните мрежи.

“Усети се доста силно, все едно някой хвърли бомба , първоначално се чу звук сякаш духа адски силен вятър и след това последва доста силно разлюляване”, разказва потърпевш от Велики Преслав.

Трусът е продължил 1-2 секунди. Някои хора споделят, че са усетили два последователни труса, като вторият е бил по-силен и продължителен.

Засега няма информация за щети и пострадали.

Камелия Цветанова

dnes.bg

 

Continue Reading

Новини

Отлагат традиционното Бабино хоро в Разлог, без официално честване и в общините Банско и Белица

Published

on

Пандемията от коронавирус отлага и традиционното, емблематично за Разлог Бабино хоро, което се извива в Деня на родилната помощ на 21 януари. Предвид все още действащите заповеди на министъра на здравеопазването и наложените с тях ограничения и мерки, община Разлог няма да организира празник за Бабинден, който традиционно се отбелязва тържествено най-напред с кратка програма и ритуалът поливане, а след това продължава с известното Бабино хоро в центъра на града.

Въпреки отлагането община Разлог ще уважи с поздравителни картички всички бабинчета, а първото бебе за 2021 година и последното за 2020 година ще получат подаръци. Това ще стане в сградата на общината, където ще бъдат поканени само родителите на новородените и при спазване на всички противоепидемични мерки. В Деня на родилната помощ общинското ръководство ще уважи и медиците от родилно отделение в МБАЛ – Разлог.

Кметът инж. Красимир Герчев сподели, че е правено допитване с част от родителите и бабите, и по-голямата част подкрепят отлагането на празника. Въпросът е разгледан и от Общинския оперативен щаб във вчерашния ден. Градоначалникът не скри, че е обсъждан вариант Бабинден да бъде отбелязан на друга дата, ако, естествено, ситуацията го позволява.

„Мисля, че родителите също изпитват известни притеснения както за здравето на децата си, така и за това на бабите. Чарът на празника е в хорото, а там не може да се спазва дистанция. От друга страна, стотици излизат да гледат и това неизбежно ще доведе до струпване на хора. Не изключваме  вариант Бабинден да се отбележи в по-топлите месеци – април, май, но това тепърва ще се уточнява“, коментира градоначалникът.

„Според мен това е правилното решение. В момента в тези условия на пандемия не мисля, че е крайно наложително да  има Бабинден. Ще има струпване на хора, здрависване, поздрави, целувки и така нататък. Мисля, че повечето хора ще бъдат и без маски. В нашето семейство ще си го отбележим както с първата ми дъщеря – свекърва ми ще се облече с малката за снимки и това е. Традициите няма да се забравят, ако не ги почетем грандиозно и видно. Живи и здрави да се опазим, та да можем още десетки пъти да посрещаме и Сурва, и Бабинден”, каза Мария Арнаудова, майка на едно от бабинчетата тази година, а относно отбелязването на празника на друга дата сподели, че според нея не е удачно, тъй като тръпката няма да е същата.

Общо 152 са родените през 2020 година малчугани в община Разлог, а само за града те са 97. Последното бебе за 2020 година е малкият Мартин, който проплака в 10:08 часа на 31 декември. Той е първородна рожба на Цветелина Илиева и Емил Мекушин. Момиченце пък е първото бебе за 2021 година. Малката Миряна проплака в 23:39 часа на 2 януари и е дъщеря на Ивана Карталова.

Традиционните празненства за Бабинден се отлагат и в общините Банско и Белица. Местните администрации там също ще се съобразят със заповедта на министъра.

В Банско общината традиционно събира на празнична вечеря майките на всички бабинчета и организира кратка тържествена програма. Тази година това няма да се случи. Все пак от администрацията обмислят да зарадват семействата, които са станали родители през 2020 година. Общо 95 са родените бебета в курортната община през миналата година, като 63 от тях са в Банско.

В Белица също няма да има празненства във вида, в който са били в предходните години. Там освен пъстрото Бабино хоро се извършва и ритуалът „Даване на име“. При него кметът на града Радослав Ревански вдига над главата си бабинчето и обявява неговото име, като нарича за здраве и късмет. Въпреки отлагането на празника от общината също ще уважат младите семейства и бабите, а всяко бабинче ще получи и подарък, както всяка година. Организацията по поднасянето им тепърва ще се уточнява.

В община Белица през 2020 година са се родили общо 81 деца, с 15 повече в сравнение с предходната 2019 г. Тя е една от малкото общини, които могат да се похвалят с повече новородени през тежката Ковид година. Малчуганите са се увеличили в град Белица, където миналата година са се родили 32 деца, а през 2019 са били 22. Повече са децата и в селата Горно Краище и Бабяк. В първото те са 13, при 6 за 2019 г., а във второто са 10, при 4 в предходната.

ЯНА ЙОРДАНОВА

struma.bg

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

януари 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ

tempobet

Office Lizenz Kaufen Windows 10 pro lizenz kaufen Office 2019 Lizenz Office 365 lizenz kaufen Windows 10 Home lizenz kaufen Office 2016 lizenz kaufen office lisans satın al office 2019 satın al