Connect with us

Новини

Включиха Якоруда в републиканската пътна мрежа

Published

on

Обявиха за публична държавна собственост ново пътно трасе в общините Якоруда и Велинград с обща дължина от 30,100 километра.

То включва 29,120 км от съществуващия общински път PAZ1062 /BLG1350, п.к. П-84 – Аврамово/ – Рохлева – Биркова – Кръстава – /III-843, Велинград – Горски пункт „Селище“/ в община Велинград и участък с дължина от близо 1 км от общински път BLG1350 /II-84, Юндола – Черна Места/ – Аврамово на територията на община Якоруда, съобщават от пресслужбата на МС.

Заличава се общински път PAZ1062 /BLG1350, п.к. II-84 – Аврамово/ – Рохлева – Биркова – Кръстава – /III-843, Велинград-Горски пункт „Селище“/ с обща дължина от 29,120 километра. В резултат на предлаганите промени общата дължина на общинските пътища на територията на община Велинград става 15,560 км и общата дължина на общинските пътища на територията на община Якоруда става 35,680 километра.

Трасето е включено в списъка на републиканските пътища като нов път – III-8434 Велинград – Горски пункт “Селище” – Кръстава – Биркова – Рохлева – Юндола – Якоруда.

Промяната се извършва по предложение на председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, а целта е да се постигне свързаност на пътните артерии от републиканската пътна мрежа, нейното по-ефективно управление и подобряване на техникоексплоатационното ѝ състояние, чрез което ще се осигури комфорт и безопасност при пътуване.

С решението се променя наименованието и дължината общински път BLG1350 на територията на община Якоруда, както и наименованията на общински пътища PAZ3070 и PAZ3071 на територията на община Велинград.

Новини

Опасни свлачища подкопават къщи и електрически стълбове в Плетена

Published

on

Обстановката в община Сатовча постепенно се нормализира, след обилните валежи през последните дни. Частично е възстановен пътният участък между Сатовча и Доспат, който бе пропаднал и затрудняваше движението в първия ден на бедствието. Поради високите подпочвени води, активността на свлачищата продължава и в момента.

„Най-опасни са свлачищата в села Плетена, Жижево, Долен и Фъргово. Два квартала в село Слащен са без вода, но се надяваме до края на деня, водоподаването да бъде възстановено. Отводняват се и наводнените къщи в селата Сатовча, Годешево и Кочан“, съобщи за Радио Благоевград д-р Арбен Мименов, кмет на Община Сатовча.

Според него, най-спешно трябва да бъдат укрепени свлачищата в село Плетена, които при евентуално ново активизиране, застрашават живота и здравето на хората, чиито къщи вече са подкопани. Особено проблемно е свлачището в южния квартал на селото, където има засегнати електрически стълбове с високо напрежение.

В момента се ремонтират пътните участъци към селата Плетена и Слащен, които са пропаднали, заради свлачища. Наета са техника и хора, които извършват в момента ремонтните дейности.

„Работим с подръчни средства, няма време за изчакване на проекти. Все още не сме получили никакви средства от държавата за справяне с бедствията, но очакваме такива“ – коментира още д-р Мименов.

„Има заповед на премиера, според която, всеки ден до 20 ч. трябва да дадем писмено описание на щетите в районите с най-много поражения. Тези протоколи ще дадат информация на Министерски съвет да вземе съответните мерки за финансиране след нужното проектиране. Така че изчакваме да получим финансиране от държавата“ – уточни още кметът на Община Сатовча.

Източник: Радио Благоевград

Continue Reading

Новини

КОМИСИЯ ЩЕ ИЗВЪРШИ ОГЛЕД НА РЕЧНИТЕ КОРИТА В ОБЩИНАТА

Published

on

Нормализира се положението в община Гоце Делчев след проливните дъждове в края на миналата и началото на тази седмица. Изказваме благодарност на гражданите за активността и бързо подадените от тях сигнали, като разчитаме и занапред да ни информират своевременно за всякакви възникнали проблеми. Благодарим на всички служители и институции, които успяха да реагират бързо и адекватно на всички подадени сигнали и да овладеят ситуацията.

За да бъде направена пълна оценка на  нанесените щети по речните корита, е сформирана комисия, която ще направи оглед в града и населените места в общината.

За съжаление, все още някои жители на общината използват речните корита за свои нужди – изхвърлят всякакви отпадъци, изградили са стопански или други постройки и съоръжения, обособили са си обработваеми площи и градини. Недопустимо е речните корита да бъдат ползвани за такива цели и нужди. В тази връзка, кметът на общината издаде разпореждане, с което приканва всички хора от гр. Гоце Делчев и селата от общината, които имат подобни постройки или използват земята като лично стопанство, да разчистят тези площи и да приберат инвентара си, за да може да бъде освободено речното корито.

Сформираната комисия, която ще направи оглед на състоянието на реките и техните корита, ще направи проверка и на наличните обекти, постройки или земеделски стопанства, както и тяхната законност.

Събитията от началото на седмицата за пореден път ни показаха, че няма по-голяма сила от природата и всички ние трябва да се съобразяваме с това. В тази ситуация е необходимо всеки да прояви своята лична отговорност, за да не се допускат нови и още по-големи щети, които могат да застрашат живота, здравето и имуществото на жителите на община Гоце Делчев.

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

януари 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ

tempobet

Office Lizenz Kaufen Windows 10 pro lizenz kaufen Office 2019 Lizenz Office 365 lizenz kaufen Windows 10 Home lizenz kaufen Office 2016 lizenz kaufen office lisans satın al office 2019 satın al